- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кмет се жалва от българския съд пред Херо Мустафа

Кметът на Сопот Деян Дойнов се хвалел, че е близък с бившия американски посланик у нас Херо Мустафа

Борис КРУМОВ

Кметът на Сопот Деян Дойнов чупи всякакви рекорди по правна неграмотност с писмо, адресирано до американското посолство. Чрез документа се иска да се отмени решение на българския съд, след като общината е осъдена за пети пореден път от чуждестранен инвеститор.

В битката си срещу българския съд кметът търси подкрепа от Херо Мустафа, която до съвсем скоро беше посланик у нас. Деян Дойнов, този титан на правната мисъл, многократно се е хвалил пред близки и познати, че е особено близък с г-жа Мустафа, разкриха за „Филтър“ два независими един от друг източника от родния град на народния поет Иван Вазов. Очевидно обаче градоначалникът няма никакви шансове гласът му да бъде чут, защото стопанинът на посолството на столичната улица „Козяк“ № 16 е друг и се казва Кенет Мертен, който очевидно няма практика да позира прегърнат през кръста с длъжностни лица, управляващи малки и големи общини…

При всички положения, за да се стигне до такъв голям юридически скандал, определящо е разрушителното поведение на някои медии и политици, според които слънцето у нас изгрява откъм столичния квартал „Лозенец“, където е ситуирана сградата на американското посолство. Властници от всякакви равнища решават, че близостта им до Херо Мустафа ще ги спаси от правосъдието. Такъв е случаят и със сопотския кмет, чието поведение е олицетворение на девалвиралите институции у нас. Така разследваният от КПКОНПИ за несъответствие в декларираните доходи Деян Дойнов е смятал, че близките му отношения с Херо Мустафа са му индулгенция за безнаказаност. Вероятно и бившата посланичка на САЩ, която дни преди да си тръгне, говореше за антикорупционни реформи, също е давала поводи на хора като сопотския кмет да се чувстват спокойни. Преди няколко години група депутати публично обявиха, че внасят сигнал до главния прокурор във връзка с груби нарушения при харченето на европейски средства и финансови злоупотреби от страна на Деян Дойнов. На 11 март 2020 година Върховният административен съд с решение 3720 осъжда община Сопот за действия по неправомерно събиране на данъци и такса смет върху земеделска земя, каквито по закон не се дължат. Две години по-късно и Административният съд в Пловдив за пореден път осъжда община Сопот за неправомерно издадени актове по същия повод. На 18 февруари 2022 г. Административният съд осъжда община Сопот и задължава кмета Дойнов да предостави дълго отказвана и укривана информация, а именно колко дела общината е възложила на частния съдебен изпълнител Петко Илиев без търг, конкурс или друга процедура. Оказва се, че са 407 дела за милиони левове! В два поредни доклада Сметната палата разкрива редица нарушения на финансовата дисциплина в управлението на европейски средства в Сопот. Докладите вече са изискани от прокуратурата.

Сега Деян Дойнов има един-единствен път за спасение – политическа кариера. Навремето започва такава, но в БСП бързо го разкриват. После се опитва да се премести в ГЕРБ и ВМРО, но оттам вадят скандални папки и трансферът е осуетен. Сега се говори, че вече търси закрила от „Продължаваме промяната“ – партията, чиято конструкция бе създадена не без помощта на Херо Мустафа.

- Реклама -

Последни новини