- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

КНСБ: Хлябът е поевтинял далеч по-малко от очакваното

Цената на хляба е спаднала с между 1% и 11%, а тази на брашното – с между 8% и 11% спрямо края на юни. Това показват резултатите от второто експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ след въвеждането на нулева ставка върху ДДС за двете стоки в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на юли.

Според синдиката с въвеждането на нулевата ставка се е очаквало по-значимо намаление при цената на хляба или поне такива са били политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и очакванията на потребителите.

Според разчетите на КНСБ, намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83 – 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този етап изследването показва, че намалението е едва 30 ст.

Освен това, делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%. Следователно, общото намаление на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде вече около 30%, от което следва, че към август цената за хляб „Бял“ би трябвало да е по 2,05 лв. за 1 кг, а на „Добруджа“ – 1.95 лв. за 1 кг., посочват от синдиката.

Според КНСБ тази антикризисна мярка струва на бюджета около 100 млн. лв., а се оказа не достатъчно ефективна. От синдиката призовават за едновременно намаление на целия размер на ДДС (например, намаление на общата ставка от 20% на 15%), което, според тях, ще повлияе на -цените на крайните продукти.

Проучването на ИССИ за цената на хляба е обхванало 22 областни града. Регистрирани са цените на дребно в малки и големи търговски обекти.

Изследването потвърждава наличието на неравномерно намаляване на цените в страната. По-конкретно, различията в темпа на понижение на потребителските цени са продиктувани от вида на търговския обект, вида на предлагания тип хляб и населеното място.

Запазва се наблюдаваната и по-рано тенденция на по-слаб спад в цената на един от масово потребяваните видове хляб, а именно при типовия.

По-силно изразено намаление се наблюдава при масовите потребявани разновидности на хляб тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10.6 -10.9%. При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско, въпреки намалената данъчна ставка, както на брашното, така и на хляба.

Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по- силно намаление в цените на различните видове хляб (особено на тези, изискващи допълнителни суровини за производството си, вкл. микс от семена). Същевременно в малките търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на печалба предопределят по-слабия спад и то конкретно при най-консумираните видове хляб.

При брашното се регистрира по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се отчита намаление от около 11% в големите търговски обекти. Наблюдават се и регионални различия, като в определени населени места има по-осезаемо облекчаване на потребителите.

- Реклама -

Последни новини