- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ковчегът с тленните останки на Елизабет II пристигна в Бъкингамския дворец

Последното пътуване на кралица Елизабет Втора. Самолетът, пренасящ тленните й останки от Шотландия до Лондон, кацна във военновъздушната база Нортолт.

Военната машина C-17 прелетя разстоянието от Единбург до британската столица по необичаен, но символичен маршрут, така че да премине почти над целия Остров.

Тази вечер ковчегът беше поставен в Бъкингамския дворец, където са крал Чарлз III, принцеса Ан, принц Едуард, принц Андрю и внуците на кралицата.

Ковчегът беше посрещнат с аплодисменти от хората, които чакаха с часове под дъжда пред двореца.

Цялото движение по пътя от военновъздушната база до Бъкингамския дворец беше спряно, а по тротоарите се бяха събрали стотици хиляди хора, които да отдадат последна почит към кралицата.

Видео: Ройтерс

От утре започва 4-дневното поклонение. Единствената дъщеря на Елизабет Втора – принцеса Ан, която придружи ковчега, написа в изявление, че е имала късмета да сподели последните 24 часа от живота на своята най-скъпа майка.

„За мен беше чест и привилегия да я придружа в последните й пътувания. Да стана свидетел на любовта и уважението, показани от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смиряващо и възвисяващо”, гласи изявлението.

- Реклама -

Последни новини