- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кое спасява Гешев след избухването на мощния взрив?

Въпросите около атентата срещу главния прокурор Иван Гешев стават все повече, отговорите са малко. Един от тях е какво спасява всъщност Гешев, ако атентатът е извършен от професионалисти? Ако знаем отговора, това би отговорило и на друг въпрос, който ехидно се завъртя във Фейсбук, както и на твърдението, че съвременните професионалисти не пропускат и че това било организирано едва ли не от самия главен прокурор.

Взривът срещу автомобила, в който е пътувал главният прокурор Иван Гешев и семейството му, е избухнал 1-2 секунди по-рано, което е предотвратило по-сериозни щети и пробив на специалната защита на колата. До този извод са достигнали след първоначалните огледи експертите, твърди „24 часа“, като се позовава на близки до разследването.

Разследващите коментират, че е цяло чудо, че няма пострадали от взривната вълна. Движението в участъка е било интензивно и освен автомобилите на главния прокурор, при избухването на бомбата е имало преминаващи коли на граждани. Един от охранителите на Гешев, който е служител на НСО, е бил прегледан в “Пирогов”, но е освободен.

Мястото е било посетено и от израелски специалист по контратероризъм, според когото целта на поставените оловни сачми в насочената към пътя бомба е била да с произведе концентриран взрив, при който сачмите да пробият стъклата на бронирания автомобил и да убият намиращите се вътре пътници. Според експерта от Израел мястото е било подбрано, защото на завоя, на който е поставена бомбата, автомобилите преминават със скорост от 30-40 км.

Продължава да се проверява и версията, че маршрутът на Гешев е бил следен в реално време чрез дрон.

За насочеността на взрива говори и нанесените по дърветата в срещуположната на бомбата страна щети. Сачмите почти са прекършили едно от дърветата, намиращо се на около 15 метра от детонацията. От взрива са нанесени щети и по асфалтовата настилка. Това потвърждава, че бомбата е била със сериозен тротилов еквивалент.

Гешев е пътувал с брониран автомобил „Ауди“, което вероятно е спасило него и близките му, припомниха разследващите.

Неясно защо от полицията са започнали проверка на мястото цели два часа след атентата. Време, достатъчно извършителите необезпокоявано да напуснат границата по посока Сърбия, коментира близък до разследването.

 

- Реклама -

Последни новини