- Реклама -

- Реклама -

20.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кои партии ще застанат зад новия кабинет? Прогноза на социолог

В общ интерес е да има правителство и ще имаме такова с хоризонт поне до изборите за Европейски парламент догодина, смята Добромир Живков, управител на социологическата агенция „Маркет линкс“.

„ДПС са ентусиазирани в сегашната ситуация. БСП изглеждат уклончиви, но също ми се струва, че с радост биха приели покана да участват в този кабинет. Същото важи и за ИТН. По скоро вървим към план Б, в който ще има кабинет от 4 партии – ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН“, обясни Живков в интервю за БНР.

„Кандидатурата на Мария Габриел е подходяща от гледна точка на това, че ясно подчертава европейския път на България. Тя може да бъде лице на такъв кабинет.  ГЕРБ понастоящем показва сериозен ангажимент с реформите, поне на думи. Дяволът е в детайлите“, коментира социологът.

Според него от тактическа гледна точка това е успешен ход. Трудно се отговаря на такъв тип кандидатура с „не“, като имаме предвид кариерата и качествата на Габриел, отбеляза Живков.

Според него основната цел на Борисов не е толкова надцакване с „Продължаваме промяната-Демократична България“. За ГЕРБ и Борисов е много по-важно да покажат готовност за взимане на важни решения и реформи, изказа мнението си Добромир Живков. По думите му на втори план стои политическото противопоставяне.

Ако се стигне до втори мандат, формулата трябва да бъде кабинет без партийна украса, с чисто експертен профил на всички министри, смята още социологът. Според него обаче това е много малко вероятен вариант.

Вече има умора не само от изборите, а от политиката, каза той. Според него голяма част от гласуващите започнаха да приемат тази роля и основна гражданска отговорност чрез участието в избори. Той отчете, че на последните избори не видяхме драстичен спад на избирателната активност. Избори през лятото обаче не са препоръчителни – тогава бихме получили по-ниска избирателна активност, предупреди Добромир Живков. По думите му трябва да се търси път към редовно управление.

- Реклама -

Последни новини