- Реклама -

- Реклама -

18.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кой е убитият в Кейптаун Красимир Каменов-Къро?

Позабравеният подземен бос Красимир Каменов, повече известен с прякора Къро, ненадейно изплува в медийното простгранство от внезапно активизиралата се с разследвания срещу него прокуратура преди два месеца. Той бе убит заедно със съпругата си и още двама души днес в Кейптаун, Южна Африка.

Години наред „Къро и Таки“ (Константин Каменов и Хрисотофорос Анаматидис) бяха митични имена, споменавани само в медийни публикации, по-често свързани с миналото на групировките, отколкото с настоящите им дейности. Неофициални информации разказваха за влиянието им, връзки с политици и роля на различни пазари, свързани с нерегламентирана дейност. За първи път видяхме как изглежда Каменов от негова снимка, с която беше обявено издирването му с „червена бюлетина“ от Интерпол през април тази година.

През 2022 г. за него се заговори покрай проверките на частните компании на граничния пункт Капитан Андреево от правителството „Петков“. Тогава се разбра, че Къро и Таки вече не са дует, а между тях има „нескрит конфликт, който се задълбочи около контрола на лабораторията за фитосанитарния контрол и „златния гьол“ на ГКПП Капитан Андреево.

Година по-късно прокуратурата се активизира неочаквано срещу Красимир Каменов-Къро, наречен от главния прокурор Иван Гешев „криминален авторитет“. Неговото име беше замесено от прокуратурата в заговор за подготвяно убийство на Гешев, полицаи и магистрати.

Гешев обяви заговора срещу него в средата на март, като прокуратурата пусна записи, за които твърди, че в част от тях е записан Каменов, последвани по-късно от втора серия. Според сайта на Интерпол Каменов е издирван за убийство, заплаха за убийство и изнудване.

Преди месец той бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР.

Името му бе свързано и със записи, в които се споменава името на Цветан Василев.

Преди Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията тихомълком отпаднаха. Счита се че Къро и Таки от доста време са разделили бизнеса си и са в обтегнати отношения. Фирмите, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София – включително този пред Централна гара.

Името на Каменов се споменава за първи път покрай групировката ВИС-2 през 90-те години на ХХ век, когато е около 30-годишен. Фирмата „Абоба 2000“, в която е основен акционер, е сред притежателите на дялове в дружеството „Паркиране и гаражи мениджмънт“ – то се създава след разделянето на дружеството на столичната община „Паркинги и гаражи“ на две през 1998 г.

През 1999 г. едната й част е приватизирана от работническо-мениджърското дружество (РМД) „Паркиране и гаражи мениджмънт“. Служители в приватизираното предприятие твърдят, че РМД-то се контролира от Каменов и Методи Методиев-Мето Илиенски, изчезнал безследно през ноември 2003 г. и обявен за мъртъв от съда през 2010 г. В жълтите медии за това изчезване има всякакви спекулации. Няма никаква информация обаче от държавните органи, които трябваше да разследват – МВР, Национално следствието, прокуратурата.

През 2004 г. Каменов продава дела си от 96% в „Абоба 2000“ на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Никос Аманатидис, известен като Таки. Тези данни излизат наяве след неразкритото до днес убийство на Георги Василев, общински съветник от СДС и собственик на половината паркинги в София. След неговата смърт „Паркиране и гаражи“ е поето от тогавашната съпруга на Красимир Каменов – Светлана.

Най-известният бизнес на Каменови е участието им в „Слатина – Къра“ АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал „Слатина“. Справка в Търговския регистър показва, че Светлана Каменова влиза в борда на директорите през 2017 г., когато от него излиза Размиг Чакърян – име, нашумяло покрай митническия контрол на Капитан Андреево при правителството на Кирил Петков.

 

- Реклама -

Последни новини