24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Кой и как може да получи безплатен детегледач?

снимка: iStock

Тази година системата за кандидатстване в детските градини и ясли в София бе отключена на 27 март. Предстои да стане ясно и колко са местата за учебната 2023/2024г. На 12 май, ще станат ясни и резултатите от класирането. Миналата година за почти всяко второ дете нямаше място в общинските ясли и градини.

Най-вероятно и тази година хиляди родители  ще трябва да търсят решение на въпроса – детето не е прието, какво правим оттук насетне. Да търсим частна градина или ясла, да търсим детегледач, да разчитаме на баба или дядо или майката да остане вкъщи с детето, докато му се „усмихне“ късмета за място в общинска ясла или градина.

За част от тях дойде и добра новина – след няколко години пауза, програмата „Родители в заетост“ отново е налична. Само за ден бяха получени над 100 заявления.

Кой може да кандидатства?

Родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детска градина или ясла. Условието е родители да имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети, самоосигуряващи се, но които ползват отпуск и не са се върнали на работа, за да се грижа за дете. Могат да кандидатстват и многодетни или самотни родители.

В този случай детегледачът ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и осигуровките за сметка на работодателя. Допълнително възнаграждение от ½ минимална работна заплата, се предвижда, ако се полагат грижи за второ или повече деца от същото семейство.

Многодетни родители или самотни родители на деца от 0 до 12 години, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли или градини, както и училище.

Трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла или градина (грижата е допустима до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище (грижата е допустима до 4 часа на ден).

Кой може да бъде детегледач?

Лицата, които могат да кандидатстват за детегледачи по проекта, са търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст.Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление. Повече информация може да бъде намерена и в бюрата по труда в цялата страна.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини