- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кой ще отнесе щетата, ако правителството не се състои?

Към този момент все повече клоня, че не вървим към избори, а вървим към съставяне на кабинет. Ако това се провали обаче с А варианта и Б варианта, очевидно е, че обвинен за това в хода на кампанията ще бъде този, който е направил най-малко усилие, най-малко отстъпки и най-малко компромиси.

Тези, които се запецват и казват искаме тези министри или не искаме с тези да се коалираме, ще отнесат щетата. За мен това със сигурност ще бъдат ПП-ДБ, защото в момента те демонстрират този тип поведение. Техните ярки политически лидери не правят крачка назад, докато другата страна направи много компромиси.

Това каза в интервю за БГНЕС историкът, политически анализатор и председател на Младежкия консервативен клуб Кристиян Шкварек.

Според него в момента се действа от ден за ден и в момента и самите партии нямат план или уговорка за съставяне на правителство. Той обясни, че миналата седмица е било по-вероятно ГЕРБ да се коалира със старите партии и ИТН поне до срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ, докато след срещата между ГЕРБ с ПП-ДБ изведнъж вторите са започнали да дават сигнали и ситуацията в известна степен се е променила.

„Както каза Петков, не са залостили вратата. Самите партии, които играят тази игра, не са наясно кой вариант е по-вероятен и те реагират и се адаптират към ситуацията“, уточни Шкварек. Политическият анализатор е категоричен, че е против всеобщото мнение, че най-стабилен би бил кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Електоратите на ПП-ДБ, от една страна, и електоратите на ГЕРБ-СДС, от друга страна, са вече възможно най-разделените и най-мразещите се електорати в държавата“, обясни Шкварек. Той посочи, че кабинет между старите партии „ще събере електорати, които са много по-близки и много по-естествени“.

„ГЕРБ-СДС по-скоро изземват дневния ред“, каза той и даде пример, че ако в тази ситуация си ПП-ДБ и имаш като основен дневен ред да направиш страната максимално европейска, да е интегрирана в институциите, а в следващия момент ти предлагат за премиер еврокомисар, ти вземат дневния ред и те надцакват.

„Това е надцакване, това е доминиране, това е начин, по който ГЕРБ и т.нар. стари партии тотално финтират ПП-ДБ. Те ги обезличават и обезсмислят като присъствие в политическото пространство“, категоричен е Шкварек.

„Мисля, че в нито един момент правителството няма да се нарича кабинет на ГЕРБ, нито ще се нарича коалиция между определени партии, а мисля, че ще се изкара кабинет, който ще се определи като експертен, деполитизиран, непартиен и към който подкрепата не се смята за коалиция“, обясни той.

Историкът напомни, че в предишното правителство ДБ са твърдели, че не са в коалиция с БСП, защото те са подписали споразумение с ПП, а не с останалите партии, които участват и подкрепят правителството.

„Щом като ДБ можеха да твърдят, че не са в коалиция с БСП макар да имат министри в общ кабинет, то сега ще бъде още по-лесно за формациите да кажат ние не сме в коалиция, ние не участваме в кабинет на ГЕРБ, тъй като най-вероятно няма да има ярки политически фигури и лица в този кабинет“, каза още Кристиян Шкварек.

- Реклама -

Последни новини