- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Колко дълго може да живее COVID върху различните храни?

Коронавирусът може да остане върху някои готови за консумация хранителни продукти дни наред – потвърдиха експерти от Обединеното кралство, цитирани от Би Би Си.

Учени от Университета в Саутхемптън провели тестове за Агенцията за хранителни стандарти (FSA), като умишлено поставили вируса върху опаковки и хранителни продукти, включително ябълки, чушки, сирене, шунка, маслини, хляб, кроасани, сладкиши и бутилирани напитки. Избрали продукти, които хората могат да поставят в устата си, без да готвят или мият. Резултатите показали, че рискът за заразяване на потребителите е много нисък, но все пак има такъв.

С уговорката, че храните и опаковките са били изкуствено инокулирани със Sars-Cov-2, следователно не отразяват реалните нива на замърсяване върху продаваните на дребно храни, те посочват, че се наблюдава „значителен спад“ в нивата на вируса през първите 24 часа. Но в някои случаи следите от COVID-19 оцеляват около седмица.

„За силно инфекциозен агент като Sars-Cov-2, който може да се предаде чрез докосване на заразени повърхности и след това – на лицето, тези констатации заслужават голямо внимание“, казват те, но уверяват, че не е необходимо купувачите да вземат допълнителни предпазни мерки при работа с храни, освен да си мият ръцете преди приготвянето и консумирането им и да изплакват пресните продукти, за да помогнат за премахването на евентуално замърсяване на повърхността.

Количеството на поставения върху храните и опаковките вирус е трябвало да симулира количеството, което би попаднало върху храната, ако някой заразен кашля или киха близо до нея. Все пак вдишването на заразени капки, а не докосването на заразени повърхности, все още е основният начин, по който хората се заразяват с COVID.

Екипът изследва редица температури и нива на влажност, за да имитира типичните условия на съхранение, като измерва скоростта на инактивиране на вируса, и установява:

Пресни плодове и зеленчуци: изглежда, че вирусът се задържа по-дълго върху продукти с неравни повърхности (броколи, малини), отколкото върху гладки (ябълки). Но при някои охладени пресни чушки вирусът е бил откриваем и седмица по-късно. Според учените ябълките съдържат естествени химикали в кожата си, които могат да започнат да разграждат коронавируса в рамките на минути или часове.

Печени изделия: сладкиш подобен на кроасан с шоколад е имал малко вируси след няколко часа, може би заради финия яйчен слой върху него – казват учените FSA. Яйцата съдържат арахидонова киселина, която може да има антивирусен ефект.

Деликатеси: сиренето и колбасите с високо съдържание на протеини и мазнини позволяват на вируса да оцелее в продължение на дни, а може би и седмица.

Напитки и опаковки за готова храна: COVID може да оцелее една седмица върху пластмасови повърхности; дни – върху картонени опаковки; часове – върху алуминиеви кутии.

- Реклама -

Последни новини