9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Конституционният съд: Министърът на правосъдието може да иска освобождаване на главния прокурор

Министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му. Това реши единодушно днес Конституционният съд (КС).

Засега от КС огласиха само диспозитива на решението, който гласи: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията“.

Решението е взето с 10 гласа „за“, тъй като в постановяването му не е участвал проф. Янаки Стоилов, който в предишното си качество на служебен министър на правосъдието внесе искането за тълкуване на основния закон в КС.

Това решение на КС „отвързва ръцете“ на министъра на правосъдието Надежда Йорданова да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) ново искане за освобождаването на Иван Гешев. Откакто встъпи на поста, тя многократно заяви, че в министерството са постъпили сигнали, свързани с дейността на главния прокурор, по които се работи. Досега е огласявала частично само два от тях – единият е за т. нар. случай „Жоси“, а за втория се знае само, че е свързан с отказа на прокуратурата да разследва мистериозно изчезнали от съда търговски дела, припомня  Лекс.бг.

От досегашните изказвания на Йорданова стана ясно, че изчаква решението на КС, но не е заявявала категорично дали ще внесе предложението си в този състав на ВСС или ще предпочете да встъпи новият съвет. Мандатът на действащия ВСС изтича в началото на октомври. Има и друг фактор – с произнасянето на КС ще бъде възобновено спряното дело във Върховния административен съд по жалба на министъра срещу първия отказ на ВСС въобще да разгледа искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста му.

Както е известно, на 22 юли 2021 г. настоящият съвет отхвърли, и то още на фазата на допустимостта, предложението за това на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Тогава с 12 на 8 гласа съветът застъпи тезата, че министърът няма право да иска предсрочното прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт, макар да има това правомощие по отношение на всички съдии, прокурори и следователи.

Днес КС категорично отхвърли тази теза и заяви, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното освобождаване от длъжност на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, когато са извършили тежко нарушение, системно не изпълняват служебните си задължения или са уронили престижа на съдебната власт. Той приема, че председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор си остават съответно съдии и прокурор и следователно правомощието на министъра по чл. 130в, т. 3 от Конституцията се отнася и до тях.

Източник: Лекс.бг

Снимка: Капитал

 

Последни новини

- Реклама -