19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Конфликтът в Нигер: Африкански държави заплашиха да се намесят „със сила“

Не изключваме нито един вариант за действие във връзка с преврата в Нигер, в това число употребата на сила като последно средство.

Това заяви днес нигерийският президент Бола Тинубу, председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), при закриването на среща на върха на регионалния блок, посветена на преврата, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

След форума президентите на страните от блока заявиха, че ще засилят санкциите и забраните за пътуване на лица, които възпрепятстват връщането на власт на демократично избрания президент Мохамед Базум.

„Надявам се, че с общи усилия ще можем да стигнем до мирно решение и до начертаването на пътна карта за възстановяване на стабилността и демокрацията в Нигер. Не всичко е изгубено“, каза Тинубу.

След неговото изказване беше прочетено официално комюнике от срещата, което съдържа и резолюция с искане министрите на отбраната на държавите членки „незабавно да задействат резервните сили на ЕКОВАС“ заради извършения на 26 юли преврат.

В друга резолюция се говори за „разполагането на резервни сили на ЕКОВАС, които да върнат конституционния ред в Република Нигер“.

Веднага след това последва и трета резолюция, в която се подчертава, че възобновяването на този ред трябва да стане „чрез мирни средства“.

Превратаджиите в Нигер отхвърлиха поставения от ЕКОВАС ултиматум да върнат властта на Базум. Те трябваше да го направят до шести август, но вместо това военните решиха да затворят въздушното пространство на Нигер и се зарекоха, че ще отбраняват страната от всякакви чуждестранни нападения.

Министрите на отбраната на страните от западноафриканския блок миналата седмица изготвиха план за евентуална военна интервенция в Нигер, който беше обсъден и на днешната среща на върха в Абуджа.

Комюникето от днешния форум обаче не дава никакви индикации кога и при какви обстоятелства ще бъдат разположени военни части в Нигер.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини