- Реклама -

- Реклама -

15.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Копривщица отбелязва 147 г. от избухването на Априлското въстание

147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание се отбелязва днес и утре в Копривщица. Традиционно на 1 май ще има възстановка на събитията от 20 април 1876 година

Проявите ще започнат в 18 ч. в къща музей Тодор Каблешков с откриването на изложбата „Копривщица – близка и достъпна“ по проект на Национален фонд „Култура“. Вечерта на площад „20 април“ ще се проведе възпоменателна – вечер заря.

Програмата ще продължи на 1 май с полагане на цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков, каза за „Хоризонт“ Кунка Неделева, директор на Дирекция на музеите:

„В 11,30 часа ще бъде откриването на тържествата и така дългоочаквания за хиляди българи – посетители на Копривщица, театрализиран спектакъл „Първата пушка“ с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание“.

Възстановката се осъществява с над 200 местни самодейци от Копривщица. От 4 години ключовата роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов:

„От дете исках да играя Каблешков и за мен е голяма чест и дълг. Още от дете човек трябва да знае българската история, да знае всичко какво са преживели нашите деди, какво са дали, за да стигнем днес до тук, да правим тази възстановка, дали са живота си, учили са, работили са, борили са се за всичко, което имат да го поддържат и да предават на своите деца и внуци“.

Военноисторическа възстановка по повод годишнината от Априлското въстание ще има утре и в Панагюрище. Тя ще се състои от пет сцени, като се очаква на честванията да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -