9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Корнелия Нинова: България не е изнасяла оръжие в Украйна

България не е издала нито едно разрешително за износ на оръжие в Украйна. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя направи извънредно изявление във връзка с медийни публикации, според които украинската армия е извършвала обстрел в Донецк с произведени в България боеприпаси.

Корнелия Нинова заяви, че още вчера е разпоредила проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, която е националният орган, издаващ разрешение на търговия с оръжие и стоки с двойна употреба.

„В комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 – 2015 г. и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна“. – каза Нинова.

Вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди за автоматичен гранатомет, произведени в завод „Арсенал“.

През последната седмица от самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск продължава да пристига информация за засегнати от артилерийски огън населени места.

Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения за отговорността за обстрелите.

Източник: БНТ

кадър: БНТ

Последни новини

- Реклама -