- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Корнелия Нинова готви завой към Борисов след изборите

Александър МЕТОДИЕВ

БСП ще подкрепи експертен кабинет заедно с ГЕРБ и ДПС след изборите, ако Корнелия Нинова оцелее на поста до пролетта, твърдят източници на „Филтър“ от червената централа. В същото време тя и приближените й от ръководството се готвят за окопна война заради недоволството, което се надига в страната срещу тях. Това е единственият вариант Нинова да участва във властта и вече структурите се подготвят за този сценарий, научи „Филтър“.

Завоят на червеното ръководство към дългогодишните им врагове вече се случи при срещата на Корнелия Нинова с лидерите на парламентарните партии при опита да реализира третия мандат. За да говорят с нея, на една маса седнаха председателите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и на „Български възход“ Стефан Янев. За първи път от началото на преговорите се събраха всички лидери на парламентарните партии, без тези на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. А Борисов даде знак, че коалиция с БСП е възможна след изборите, защото трябва да „помоли“ ръководните органи в неговата партия да отменят решението си, че ГЕРБ няма да влиза в общо управление с червените. В същото време разломите между БСП и бившите им коалиционни партньори от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ стават все по-големи. Депутати от двете организации, които готвят коалиция, твърдят, че лидерите им отдавна не си говорят с Нинова. Причините са избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото народно събрание, но най-вече връщането на хартиената бюлетина.

Социалистите от високите етажи на партията обаче са против да правят политическо правителство, а само да подкрепят експерти, посочени от трите партии, които имат шанс за мнозинство – ГЕРБ, ДПС и БСП. Червените отсега прогнозират, че в следващия парламент ще влязат по-малко партии, а БСП ще има ролята на балансьор и ще е формацията, която двата лагера ще ухажват за коалиция. На една от сбирките на социалистите е обсъждан следният вариант:

ГЕРБ-СДС и ДПС ще имат общо малко над 40%, но няма да могат да направят правителство. Коалицията ПП-ДБ едва ли ще надскочи общия си резултат от миналите избори, който е 28%. Дори БСП да тръгне с тях, трите партии нямат шанс за кабинет. „Възраждане“ ще е сама срещу всички и е изключена от уравненията, защото е против Европа и правилата там. Други партии и коалиции няма да влязат.

За последното влизане във властта на БСП под ръководството на Нинова се очаква да се отрича коалиция с ГЕРБ и да се говори за компромис в името на националното спасение. Все пак червените изчаквали резултатите от изборите. Много от тях се съмнявали в думите на Бойко Борисов, че ще падне ветото на ГЕРБ за общо управление с тях. Освен това по-високият резултат за столетницата е под въпрос, въпреки връщането на хартиената бюлетина. Голямата цел на червените да влязат в изпълнителната власт на всяка цена е заради местните избори наесен. Тогава те ще опитат да имат повече кметове и общински съветници. Сега единствените областни кметове на БСП са Пенчо Милков в Русе и Станислав Владимиров в Перник, но и двамата вече не са в лагера на Нинова, а Станислав Владимиров открито й иска оставката и мина открито в групата на поддръжниците на президента Румен Радев.

- Реклама -

Последни новини