- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Космическа одисея: Звездната история на атомите на вашето тяло

Спътникът на Юпитер Европа, заснет от космическата сонда Juno APOD

 

В ранните си години Земята е била бурен разтопен ад, изхвърлил Луната след огнен сблъсък с друга протопланета. По-късно Земята се превърнала от водна шир в гигантска снежна топка, която почти унищожила целия съществуващ живот. След това се образували хиперурагани с вълни, високи до 90 метра. Те се разбивали в наскоро размразилия се океан.

Но това не е нищо в сравнение с вълненията в небето непосредствено преди раждането на нашата планета преди 9 млрд. години. Една от най-съвременните хипотези на учените обяснява именно как от този хаос са се появили хората. Тя е описана в книгата на документалиста по наука и история Дан Левит “Какво е влязло в теб: Историята на атомите на вашето тяло, от Големия взрив до снощната вечеря”, която проследява как нашите клетки, елементи и атоми са намерили пътя си до мозъците, телата и костите ни.

Един от най-важните изводи, които авторът прави пред Си Ен Ен, е, че вече знаем, че произходът на Вселената, създаването на Земята, елементите на звездите и ранната история на нашата планета са били бурни.

Почти необяснимите експлозии, сблъсъци и температурни аномалии обаче освен огромно изпитание са били и основополагащи за появата на живота.

Земята Снимка: НАСА

 

Ако се върнем няколко милиарда години назад, ще видим, че именно Теорията за Големия взрив е водещото обяснение за възникването на Вселената. Според нея Вселената, каквато я познаваме, е започнала формирането си като безкрайно гореща и плътна единична точка, която се е раздувала и разтягала – първо с невъобразими скорости, по-високи дори от тази на светлината, а през следващите 13,7 милиарда години с по-измерими.

Съществуващата технология все още не позволява на астрономите буквално да надникнат в раждането ѝ. Много от това, което разбираме за Големия взрив, идва от математически формули и модели. Астрономите обаче могат да видят “ехото” на разширяването чрез феномен, известен като космически микровълнов фон, или космическа инфлация. Въпросното явление се счита за едно от най-големите доказателства за съществуването на Големия взрив. То е било наблюдавано за по-малко от секунда – точно в периода на разширяване, със скорост, по-висока от тази на светлината. След него Космосът продължава да се разширява и до днес, но значително по-бавно.

Представите за света преди около 13,7 милиарда години са, че Вселената е била точка с безкрайна плътност и топлина. Изведнъж започнало експлозивното разширяване. Когато космическата инфлация стига до внезапен и все още мистериозен край, се наложили по-класическите описания на Големия взрив. Поток от материя и радиация, известен като “претопляне”, започва да населява нашето пространство. Това са частици и атоми, които тепърва предстояло да се превърнат в звезди, галактики и т.н.

Дан Левит разглежда интересна теория, според която смущение в орбитата на Юпитер може да е изпратило градушка от астероиди право към Земята. Според нея именно този процес донесъл на нашата планета вода, тъй като се допуска, че в луните на Юпитер са разположени големи океани. Засега единственото доказателство за вода на юпитеровите спътници е заснето през 2016 г. от телескопа “Хъбъл” на НАСА. Тогава са забелязани предполагаеми струи водна пара, изригващи от повърхността на една от луните на газовата планета – Европа. Това я превръща в едно от най-вероятните места за извънземен живот в Слънчевата система.

Авторът допуска и че разтопеното желязо, образувало ядрото на Земята, е създало магнитно поле, което ни предпазва от космическите лъчи.

“Случили са се толкова много процеси, които е можело да се развият по друг начин, в който случай просто нямаше да бъдем тук”, казва Левит.

Теоретикът описва също колко от научните открития, считани за крайъгълен камък в нашето развитие, са направени от изследователи, които никога не са получили уважение за своя принос. “Привличат ме невъзпети герои с драматични истории, които хората не са чували”, разказва той.

Изображение от космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА, на което се вижда Голямата дизайнерска спирала – NGC 3631, разположена на около 53 милиона светлинни години по посока на съзвездието Голяма мечка

 

Това са учени като австрийската изследователка Мариета Блау, която спомогнала за откриването на първите признаци на субатомни частици, нидерландския лекар и философ Ян Ингенхоус, който открива, че огрените от слънцето листа могат да създават кислород чрез фотосинтеза, или пък химика Розалинд Франклин – допринесла за разработването на триизмерната структура на ДНК. Много от тези изследователи са жени, а научните им заслуги не са получили признание.

Оказва се, че не са малко учените, разработили правдоподобни сценарии за това как градивните елементи на живота са започнали да се сглобяват в сложни организми. “Нашата Вселена е залята от органични молекули, много от тях са предшественици на молекулите, от които сме направени”, казва Левит. Телата ни съдържат около 60 елемента, включително водорода, отприщен след Големия взрив, и калция, чийто първоизточник са умиращи звезди.

Природата също има начин да рециклира градивните елементи, за да създаде нов живот. Ядреният физик Пол Айберсолд е установил, че сменяме половината от въглеродните си атоми на всеки един до два месеца, а също и че като цяло заменяме цели 98% от атомите си всяка година.

Подобно на къща, която постоянно се обновява, ние непрекъснато се променяме и заменяме стари части с нови: нашата вода, протеини и дори клетки, повечето от които очевидно заменяме на всяко десетилетие.

“Въпреки че ние хората умираме, съдбата на нашите атоми не е такава”, посочва Левит. Те минават през живота, почвата, океаните и небето в химическа въртележка.

Хората – като най-сложните представители на живите организми, неизбежно умират. Частиците от клетките им обаче се сглобят отново и образуват други форми на живот. Точно като смъртта на звездите, нашето собствено унищожение отваря друг забележителен свят на възможности.

Източник: 24 часа

- Реклама -

Последни новини