- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Косовският премиер: Щях да проявя разбиране, но не и към бандити

Косовският премиер Албин Курти обсъди ситуацията в Северно Косово с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специалния пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак в Братислава, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран в БТА.

Той заяви, че е щял да прояви разбиране, ако протестите са били мирни.

„Кметовете (косовски албанци, които бяха избрани на 23 април в Северно Косово) трябва да бъдат в сградите на общините. Техният мандат не е четиригодишен, а е само две години, но не е казано, че ще бъде и толкова. Разговарях с върховния представител на ЕС Жозеп Борел и пратеника на ЕС за Диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, казах им, че ако протестите бяха мирни, щях да проявя разбиране. Но не и в случай, че те се провеждат с бандити, които пишат буквата „Z” и викат на сръбски „убивай, убивай”. Няма да дадем демократичната Република (Косово) на тези фашистки бандити. Ако косовските сърби искат мирни протести, тогава имат премиер, който е бил политически активист през целия си живот, аз съм готов да ги изслушам и може би да се съглася с тях“, заяви Курти.

На този фон опозицията призова за неговата оставка.

Опозиционният лидер Рамуш Харадинай от „Алианс за бъдещето на Косово“ заяви във Фейсбук, че за по-малко от три години на власт Курти и президентът Вьоса Османи са преобърнали успехите на Косово и са върнали страната десет години назад. Харадинай допълни, че изключването на Косово от „Defender Europe 2023“ е „аларма за националната сигурност“ на Косово и подчерта, че „трябва да си много късоглед, за да ставаш враг с целия демократичен свят в такова деликатно време“.

С оглед на тежестта и сложността на ситуацията, както и породилото се напрежение в северните общини на страната, ръководството на ДПК отправя призив към президента и премиера на Косово за спешно свикване на Съвета за сигурност.

- Реклама -

Последни новини