35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Костадин Костадинов и Цончо Ганев поставиха българското знаме на българско военно гробище в Ниш

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и зам.-председателят Цончо Ганев се срещнаха с българите в Западните покрайнини. „Възраждане“ е единствената политическа организация, която има своя структура на териториите, които някога са били част от българската държава и продължават да бъдат населявани с българи.

На срещата бяха обсъдени проблемите на българската общност и техните решения.

„За нас е от изключителна важност съдбата на нашите сънародници, намиращи се в земите около България. „Възраждане“ ще се грижи за тях. Имахме среща, на която присъстваха десетки българи от Западните покрайнини на Цариброд, и на тази среща те поставиха своите проблеми пред нас, първият от които е да им се осигури допълнителен коридор за преминаване на границите, само за жителите на община Цариброд и община Драгоман, за да могат да избегнат огромните опашки от преминаващи гастербайтери  през лятото, тъй като една част от тях работят в България и всекидневно преминават границите. Второто им искане е свързано с развиване на инфраструктурата, земеделието, туризма в община Цариброд, която заради това, че е една от двете чисто български общини в Сърбия, наред с Босилеград, е тотално изоставена от сръбската държава. Ние от „Възраждане“ заявихме категорично, че ще се погрижим за разрешаването на тези проблеми. Към момента ние сме единствената политическа организация, която има структура тук.“ , коментира за „Филтър“  Костадин Костадинов.

След срещата с българската общност в Цариброд Костадин Костадинов, Цончо Ганев и  Владо Киров – зам.-председател на организацията в Цариброд, посетиха военното гробище, където отдадоха почит на загиналите и поднесоха цветя.

„По време на Втората световна война в бойните полета на Югославия българската армия дава хиляди жертви в ожесточените боеве. Българските победи струват скъпо на Първа българска армия и само в боевете в района на Западните покрайнини, намиращ се днес в състава на Сърбия, загиват около 2500 войници. Техните останки са преместени на едно място през 1964-та година в покрайнините на град Ниш, идеята на тогавашния югославски ръководител е да няма места за поклонение както на местните българи, така и на българите от България, които биха идвали да почетат паметта на своите предци. Военното гробище, направено през 1964-та година, е повече от скромно, то се намира много извън границите на град Ниш и постепенно е изоставено и отдадено на пълна забрава. Към настоящия момент гробището вече се намира в чертите на града, но продължава да бъде все така занемарено – няма ограда, няма никакъв знак или плоча, които да показват, че мястото представлява гробище, сградата е порутени  и е осквернена с графити, а мястото  е превърнато в сметище, където изхвърлят строителните отпадъци.

За първи път бях на това място през далечната 2007-ма година – годината, в която влязохме в Европейския съюз, годината, в която ни казаха, че оттук нататък всичките ни проблеми ще бъдат решени и няма да имаме никакви проблеми с опазването на българското историческо наследство извън България. И на фона на тези обещания гробището с тленните остани на тези хиляди войници изглежда по-зле от всякога. Лично в мен това място винаги е оставяло усещането на срам, унижение, горест и печал от незавидното положение, в което се намираме ние. Незавидно, защото бъдещето на един народ си личи по отношението му към историческото му минало. Всяко едно военно  гробище по силата на международното право има три режима на стопанисване – единият е от страна на държавата, на чиято територия се намира, другият режим е от държавата, чиито поданици са били загиналите, третият е съвместна обща грижа. За българското гробище в Ниш не действа нито един от тези три режима. По-скоро действа четвърти – нито България, нито Сърбия се интересуват от останките на българските войници. Едно от първите неща, които „Възраждане“ ще направи след като започне да управлява, е да приведе всички занемарени мемориали като в една европейска държава, почитаща своите герои.“, каза още Костадин Костадинов.

В тази връзка на място отидоха Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Владо Киров – зам.-председател на организацията на „Възраждане“ в Цариброд, които поднесоха цветя и поставиха българското знаме на гробището.

Костадин Костадинов е водач на листата на кандидатите за народни представители  на „Възраждане“ в 25-ти МИР София и 3-ти МИР Варна.

Цончо Ганев е водач на листата с кандидати за  народни представители на „Възраждане“ в 1-ви МИР Благоевград и 2-ри МИР Бургас.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини