- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Костов: Русофилите станаха путиномани, липсва ни смело лидерство

„Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО“. Това заяви Иван Костов пред БНР и добави, че наблюдава руската пропагандна кампания в България от 2014 г. и е видял как тя е обърнала българското обществено мнение в „путиноманско, а не русофилско“.

Според него вече е късно да се борим срещу това.

Костов посочи, че кибератаки вече са нанесли щети на публичните сайтове на правителството на Украйна.

„Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор – ще чака да нахлуват още батальонни бойни групи в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори, като виждат това, защото те виждат, че нахлуват руснаци в тези (украински) провинции. Преговорите нямат отношение към решаването на големия проблем. Всички мерки трябва да се вземат. НАТО ще бъде принуден да действа, само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна“, каза той.

Според Костов за мнозинството от политиците в Полша, Румъния и балтийските страни Кремъл отдавна е агресор.

„Ако Путин заповяда нахлуване в Украйна, той ще стане агресор вече и за широките, търпеливи либерални кръгове и ще постави в обществена изолация своите симпатизанти от т.нар. „националистически“ партии в европейските страни, в това число и нашите“, смята бившият премиер.

Иван Костов прогнозира, че по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване в Украйна, защото няма нито един печеливш вариант за себе си.

Бившият премиер коментира българската позиция по кризата около Украйна, като определи решението за създаване на боен батальон, който да е под българско командване, като неуместни и неадекватни действия.

„Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност – инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси. Във всички страни, които са силно зависими от руските енергийни доставки, а ние сме една от най-уязвимите страни, предвид и слабостта на политическата система и липсата на върховенство на закона. Аз мислех, че тези въпроси ще се разискват на КСНС и президентът ще поиска поне единство на партиите пред едни такива рискове, за да не се случва така, че някои от партиите в управляващата коалиция ще останат верни на българо-съветската връзка и да скъсат коалицията. Обяснението е снишаване“, смята той.

Костов беше категоричен, че България трябва да покаже, че е страна от общата единна позиция на НАТО.

„Ние сме част от колективната система за сигурност. Трябва да бъдем категорични в тази позиция“, каза бившият лидер на СДС и ДСБ.

По думите на Иван Костов инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна.

„Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност – има несигурност и затова те растат“, смята той.

Във връзка с предстоящото подновяване на договора на България с „Газпром“ Костов припомни, че неговото правителство е събрало смелост и е заявило на Москва, че ще спре транзита на руски газ към Турция, ако не се договорят за условията, при които България ще плаща газа.

„Сега транзитът за Сърбия минава през България. Къде ще ходи Русия да не се договаря с България, след като сме ключова транзитна страна за нейния съюзник Сърбия“, посочи той.

Трябва смело лидерство, което страната като че ли в момента не го притежава, изтъкна бившият премиер.

Източник: БНР

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини