- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Крайнолеви и зелени се изравниха с алианса на Макрон

Избрано

Eлизабет Борн след края на вота

Обединените леви сили на Франция застигнаха коалицията на президента  Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори в неделя и вероятно ще го лишат от пълно парламентарно мнозинство. За това ще помогне и много ниската избирателна активност – 48%.

Според последните междинни данни новото обединение на френската левица води на първия тур на парламентарните избори с малко над 26,2%, следвано с няколко стотни разлика от президентската коалиция „Заедно“.

„Президентската партия е победена!“, обяви незабавно крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, водач на новосформираното обединение на социалисти, крайнолеви и зелени, което успя в последния момент да промени баланса на силите в бъдещия парламент.

Жан-Люк Меланшон, лидер на NUPES, коалиция от леви и екологични партии, произнася реч след първия тур на вота, Париж, 12 юни 2022 г.

„Няма да отстъпим пред екстремистите вляво или вдясно“, заяви от своя страна премиерът на Франция Елизабет Борн, която също е кандидат и спечели първия тур в своя район. Тя предупреди за рисковете от дестабилизация в сложната ситуация на война на вратата на Европа.

Въпреки изгледите коалицията на Макрон да получи най-много депутатски места, тя губи шанс за пълно мнозинство. Политическите сили вече започват битката за балотажа с трудната задача да активизират електората, който днес постигна рекорд по въздържание от вота.

На трета позиция остана крайната десница, следвана от умерената десница в лицето на „Републиканците“.

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини