- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Крал Чарлз III с първо обръщение към британския парламент (ВИДЕО)

Чарлз III направи първо обръщение към парламента в качеството си на крал, след като се възкачи на трона след смъртта на майка си кралица Елизабет II.

„Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо, каза 73-годишният Чарлз в кратка реч в парламента,  последвана от изпълнение на националния химн на Обединеното кралство.

– Дълбоко съм благодарен за съболезнованията на депутатите, които толкова трогателно обхващат онова, което кралицата значеше за всички нас.“
Кралят бе придружаван от съпругата си Камила.

Говорейки пред депутатите, кралят се позовава на принц „Хенри VIII“ на Уилям Шекспир, където Елизабет I е описана като „модел за всички живи принцове“.

Спомените от моята скъпа покойна майка са навсякъде – от фонтана на Сребърния юбилей в двора на Новия дворец до слънчевия часовник в двора на Стария дворец, отбелязващ нейния златен юбилей“.

От Уестминстър Чарлз и Камила се отправиха към Единбург, където кралят ще поведе траурната процесия зад ковчега на кралицатаот двореца Холирудхаус до катедралата Сейнт Джайлс.

„Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация”, заяви той пред членовете на изборната долна камара на общините и горната камара на лордовете, събрани в Уестминстър Хол.

- Реклама -

Последни новини