- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Путин заяви, че Русия иска да оглави движение за освобождаване на света

Избрано

Руският президент Владимир Путин обяви официално анексията към Руската Федерация на украинските територии, които са под неин контрол.

Той обяви четири нови субекта на Руската федерация: самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и окупираните части на Херсонска и Запорожка област в Украйна. Като основание за това бяха посочени проведените референдуми под дулата на оръжията на руските окупатори. Според Путин в тези територии са гласували милиони и изявили правото си на историческо самоопределение.

Церемония по подписване на договорите за влизане на новите територии в Руската Федерация започна в 15 ч. в Георгиевската зала на Кремълския дворец. По традиция, Путин закъсня около 18 минути.

Речта на Путин не беше особенно стройна, като той използва най-разнопосочни мотиви – от исторически до конспиративни, за да оправдае войната срещу Украйна и избиването на хиляди невинни. Естествено вината за войната в Украйна беше прехвърлена на Киев и колективния Запад.

Основното послание в нея беше, че прикани Киев да се откаже от новите анексирани територии и да седне да преговаря. Путин намекна, че може да използва ядрено оръжие, като припомни, че вече има прецедент от САЩ в Хирошима и Нагазаки.

В началото на речта си Путин изреди, кой се се сражавал в географската област, наречена Новорусия от казаците до Втората световна война.

СССР е минало, и миналото няма да се върне, каза Путин, но после похвали “решимостта на тези хора” (гласувалите на референдума) да живеят в историческата си родина Русия.

В речта си Путин обвини колективния Запад за какво ли не, включително за “превръщането на цели нации в наркомани”, за това, че краде зърното на Украйна, за това, че западните лидери създали изкуствен глад в света, но той не можел да им помогне, дори че крадели руските философи.

Путин заяви още, че Русия иска да оглави „антиколониално движение“ за освобождаване на света. „Трябва да обърнем тази позорна страница. Хегемонията на Запада ще бъде разбита. Това е неизбежно. Трябва да направим това за нашия народ, за великата историческа Русия.“

Ето част от най-ярките цитати от изказването му:

“Призоваваме киевския режим да спре войната и да се върне на масата за преговори. Ние сме готови за това. Но няма да обсъждаме статута на анексираните територии”.

“Ще защитаваме земите си с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще направим всичко, за да гарантираме сигурността на народа си. Това е великата освободителна мисия на нашия народ.”

“Западът беше този, който потъпка принципа за неприкосновеност на границите. И сега тя решава по свое усмотрение кой има право на самоопределение и кой не. Защо решават така? Кой им е дал това право?”

“САЩ са единствената страна в света, която използва ядрени оръжия срещу мирни градове, унищожавайки Хирошима и Нагасаки. Между другото, те създадоха прецедент.”

“Санкциите не бяха достатъчни за англосаксонците, те преминаха към саботаж. Невероятно, но факт. С организирането на взривяването на газопровода „Северен поток“ те всъщност започнаха да разрушават паневропейската енергийна инфраструктура. За всички е ясно кой има полза от това. Този, който печели, е този, който го е направил.”

“Те лъжат като Гьобелс. Колкото по-невероятна е лъжата, толкова по-бързо хората ще й повярват.”

“Искаме ли децата ни да бъдат обучавани, че има и други полове освен пола? Искаме ли децата ни да бъдат принуждавани към извращения, които водят до деградация и изчезване?”

Руският президент Владимир Путин заяви, че инцидентите със „Северен поток“ са саботаж, зад който стоят западните страни.

В нощта на 26 септември възникнаха течове по двете линии на газопровода „Северен поток“. Това се случи в датската изключителна икономическа зона югоизточно от остров Борнхолм.

Частите от Украйна, с които Путин ще подписа днес договори за присъединяване към Русия, ще бъдат признати в административните им граници от 2014 г., съобщи преди това говорителят на Кремъл. По думите на Дмитрий Песков, цитирани от „Ройтерс“, това щяло да бъде „де юре“ присъединяване на земите в Украйна, които руската армия още не контролира.

Всякакви нападения срещу която и да е част от тези региони ще се смятат за агресия срещу самата Руска федерация, допълни той.

Руската армия не контролира напълно нито една от четирите територии, като в Донецк този дял е около 60%. Във всяка от подготвените за анексиране земи в момента се водят сражения и в повечето случаи украинската армия е в настъпление.

При нежеланието на Киев да води преговори Русия поставя акцент върху продължаване на специалната военна операция, каза още Песков, подчертавайки, че в Кремъл не виждат смисъл от спиране на кръвопролитието чрез разговори.

Кремъл няма да развива темата за ядрената ескалация, говорещите за нея се държат безотговорно, каза още Песков. Всъщност самият Путин е този, който заплаши миналата седмица със защита на Русия с всички възможни средства и наблегна, че „не блъфирам“.

 

 

Снимка: Reuters

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини