- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Криминален психолог ни върна към убийството на Андрей Луканов

Според криминалния психолог Росен Йорданов големият проблем при атентата срещу Иван Гешев е фактът, че „някой си позволява да атакува главния прокурор, който би трябвало да е един от най-охраняваните хора в държавата”.

В интервю за Нова телевизия Йорданов подчерта, че след убийството на Андрей Луканов това е вторият случай на посегателство върху висш държавен чиновник.

„Мисля, че е имало и хора, които са чакали автомобилът да спре и евентуално да продължат с атентата спрямо главния прокурор”, каза също пред Нова телевизия експертът по пътна безопасност Тенчо Тенев.

По думите му извършителите вероятно са знаели, че бронираната кола на Гешев няма да пострада кой знае колко от подобен взрив и са имали възможност да стрелят по него.

По думите на Тенев служителите на НСО са действали по протокол и са извели главния прокурор далеч от мястото на атентата.

Опитът за атентат срещу Иван Гешев няма аналогия в новата история на България, защото това е действащ висш магистрат, заяви от своя страна експертът по сигурност Славчо Велков.

По думите му следите на мястото на взрива не са причинени от осколки, а по-скоро от ударната вълна. Тя би могла дори да обърне бронираната кола, с която главният прокурор се е движел. Велков допълни, че мястото е подбрано, защото скоростта там е около 30-40 км/ч.

„Ако това е така, както го виждаме, и както се представя, можем да го квалифицираме като акт с много, много висока степен на обществена опасност, и който не е с ограничена цел сплашване, а убийство”, коментира още експертът по сигурност.

А ето какво се случи с бившия премиер на България Андрей Луканов.

Есенен следобед на 2 октомври 1996г., работният ден е едва преполовен, но по столичната ул. „Латинка“ почти не се забелязват хора.

Пред кооперацията на номер 15 наемен убиец сложи край на живота на бивш министър-председател с един изстрел в слепоочието и три в гърба.

Преди четвърт век това убийство беляза прехода на страната от комунистически режим към демокрация и шокира няколко поколения българи. То и до днес се обяснява с най-различни версии и конспиративни теории, защото нито разследващите, нито съдиите успяха да дадат категорични отговори на множеството въпроси по случая.

Дано този път разследващите на опита за атентат на главния прокурор има друга съдба.

- Реклама -

Последни новини