- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кристалина Георгиева от Киев: Украинската икономика работи добре

Украинската икономика се подобрява и през годината се очаква „постепенно възстановяване“, пише в изявление на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева след нейната визита в Киев.

Изявлението е изпратено от пресцентъра на фонда и е уточнено, че е от Варшава, където е и американският президент Джо Байдън след вчерашната си изненадваща визита в украинската столица.

Кристалина Георгиева определя като „забележителна“ работата на украинските институции, които успяват да съберат данъци и да плащат пенсии на хората.

„Видях една функционираща икономика въпреки огромните предизвикателства. Магазините са отворени, услугите се предлагат, хората ходят на работа“, коментира Георгиева, цитирана от пресцентъра на Международния валутен фонд. По думите ѝ банковата система в Украйна е напълно оперативна.

Управляващият директор отново подчертава подкрепата на фонда за Украйна и припомня, че за подготвяната пълноценна кредитна програма за страната, оповестена преди дни. Тя трябва да осигури на Киев пари за функционирането на държавата и извършване на нужните реформи.

Припомням, че при оповестяването на постигнатото споразумение на ниво служители за програмата, от Фонда отчетоха, че украинската икономика се е свила с 30% през миналата година, което е по-малко от очакваното.

Според експертите инфлацията е започнала да се забавя, въпреки че краткосрочната икономическа перспектива се е влошила заради унищожаването на критична инфраструктура от руските бомбардировки.

Кристалина Георгиева е посетила и Ирпин, а в Киев освен с президента Володимир Зеленски е имала разговори с премиера, финансовия министър и гуверньора на Украинската централна банка, както и с представители на бизнеса.

 

 

- Реклама -

Последни новини