- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кристалина Георгиева се опасява от инфлация и социално напрежение

 

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева се опасява, че икономическата криза и инфлацията ще доведат до изостряне на социалното напрежение.

„Едва 12 януари е и вече имаме примери в Бразилия, Перу, Боливия, Колумбия, Великобритания и макар причините да са различни, е налице отчетливо социално напрежение“, коментира Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

Ако повишението на лихвите се отрази на пазарите на труда, то това би могло да прерасне в допълнително напрежение, предупреди шефката на международната институция.

Тя изтъкна, че ситуацията не е близо до подобрение заради „продължаващата упорита инфлация“, пред която „работата на централните банки все още не е приключила“. Така тя намекна, че кризата изобщо не е свършила.

Въпреки че икономическото забавяне през 2023 година ще е по-сериозно, отколкото прогнозираше МВФ в последните си публикации през октомври, до този момент националните трудови пазари показват устойчивост.

Това се обяснява основно с факта, че правителствата са действали бързо, за да помогнат на населението, което се сблъсква с поскъпването на храните и електроенергията. Пространството за действие обаче се свива.

„Докато хората имат работа, въпреки че цените са високи, те потребяват, което е подпомогнало икономиката през третото тримесечие, най-вече в САЩ и Европа. Но ние знаем, че последиците от финансовото затягане за безработицата тепърва предстоят“, обясни директорът на МВФ.

Според Георгиева влиянието на повишените лихвите върху задлъжнелите страни също ще е драматично. МВФ от няколко месеца предупреждава, че има сериозен риск 60 на сто от нововъзникващите и развиващите се пазари да потънат в  дългова криза.

„За страните с високо равнище на задлъжнялост, чиито емисии са номинирани в долари, последиците ще са драматични. Когато се прибави и девалвация в засегнатите държави, това ще доведе до значителни трудности за населението“, коментира управляващият директор на Фонда.

МВФ обаче продължава да смята, че „глобалната рецесия може да бъде избегната“, дори ако определен брой страни регистрират спад на БВП. Разбира се, допълнителен удар може да влоши ситуацията.

Ако Китай продължи с промяната на ковид политиката си, то икономическо възстановяване в средата на годината би могло да бъде най-важният фактор за икономически растеж през 2023 -а, подчерта Георгиева. От друга страна устойчивостта на американската икономика позволява да се избегне срив на световно равнище.

- Реклама -

Последни новини