- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард: Лихвите скачат

Избрано

Лихвените проценти в еврозоната ще се увеличават още, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Това е начин да се усмири инфлацията, която продължава да върви нагоре, достигайки пикови равнища, въпреки че вече три пъти ЕЦБ повиши лихвените проценти.

Нарастващите цени на енергията и храните подхранват инфлацията от месеци. През октомври потребителските цени в еврозоната са били с 10,7 на сто по-високи в сравнение със същия месец на миналата година – рекордно високо ниво от основаването на еврозоната.

Средносрочната цел за инфлация от 2 на сто остава, каза още Лагард пред латвийския новинарски портал Delfi, цитирана от ДПА.

Тя допълва, че желаната посока е ясна, но все още не сме там и това е причината да се върви към допълнителни повишения на лихвените проценти в бъдеще.

След третото увеличение миналата седмица основният лихвен процент, при койтоец търговските банки могат да заемат пари от ЕЦБ, вече е 2 на сто. По-високите лихви правят заемите по-скъпи. Това може да забави търсенето и по този начин да противодейства на високата инфлация, ограничавайки потреблението.

„Колкото по-дълго инфлацията се задържи на толкова високи нива, толкова по-голям е рискът тя да се разпространи в цялата икономика“, обобщава ситуацията Кристин Лагард.

Въпреки че България не е част от еврозоната, повишението на лихвите ще се прелее и у нас и е въпрос на време това да се случи. Отделно в нашата страна през септември беше регистрирана рекордна инфлация от 18,7 на сто за период от една година назад. Това изяжда доходите на населението и подкопава потреблението.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини