- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кръщават улици в София на юристи и журналисти

Улици в София да бъдат кръстени на изтъкнати български учени юристи – това предлага председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Общинският съветник д-р Антон Койчев предлага безименна улица в район „Студентски“ да носи името на първия български радиоводещ Петър Витанов.

Улица в район Младост да носи името на проф. Петко Венедиков е една от идеите на Георгиев. Проф. Венедиков е бивш декан на Юридическия факултет на Софийския университет, бил е адвокат в Софийската колегия от 1930 до 1962 г. Носител е на Кирилометодиевиската награда на Академията на науките (1937 г.)

Проф. Иван Апостолов може да бъде новото име на улица в район Искър. Той е завършил право в СУ, специализирал е в Германия и Италия. Избран е за редовен доцент по гражданскоправни науки през 1938 г. на 28 години, с хабилитационния си труд „Правни сделки с действие в чужд правен кръг“. През 1941 година става професор и декан (1942-1943) на Юридическия факултет. Между 1950 и 1975 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия. Арбитър е в Международния арбитраж към Българската търговско-промишлена палата и арбитър в Международния морски арбитраж в Монако.

Общинският съветник д-р Антон Койчев предлага безименна улица в район „Студентски“ да носи името на първия български радиоводещ Петър Витанов. Витанов е първият български радиоговорител, назначен на щатна работа в Радио София. Придобива голяма популярност, когато предава на живо царските стрелкови маневри през 1937 и 1938 г., които демонстрират динамичното развитие на българската армия. Като репортер отразява скръбта на българския народ по времето на погребението на Н. В. Цар Борис III, което според мнозина, ще му коства много впоследствие. Уволнен е от радиото на 30.09.1944 г., а в последствие обявен за враг на народа. Синовете му – Милко и Божидар Витанови, са изпратени в лагери.

 

 

- Реклама -

Последни новини