- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

КС се произнася за мандатите в Инспектората на Висшия съдебен съвет

Съдът беше сезиран от Върховния административен съд повече от 2 години след края на мандатите на членовете на Съдебния инспекторат.

Четири Народни събрания не намериха време дори да открият процедура за избор на нови съдебни инспектори. Неофициалното  обяснение – трудното събиране на изискването от Основния закон конституционно мнозинство.

От Конституционния съд се очаква да каже и дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере техни заместници

На решението се гледа като на ключово и заради неизвестните около това как ще функционира Висшият съдебен съвет след 3 октомври. Тогава би трябвало да встъпи новият му състав, но  депутатите от 47-ото Народно събрание така и не избраха своята 11-членна квота.

Седем конституционни съдии трябва да се обединят около едно становище, за да има решение. В момента обаче съдът действа в непълен състав – отново, заради последния парламент, който не избраха двама нови съдии. Затова и юристи прогнозират трудно събиране на мнозинство днес за каквото и да е решение.

- Реклама -

Последни новини