- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Къща с духове: Как хората реагират на страха

Страхът е закодиран във всички живи същества и е свързан с инстинкта за оцеляване. И хората, и животните реагират по един и същи начин – бий се или бягай. Но само човекът е пълен с ирационални страхове – мними или истински, които нямат обяснение. Но кое ги поражда и кога се проявяват най-силно?

Стара викторианска къща, обитавана от духове според преданието, е мястото за експеримент, резултатите от който изненадват и самите изследователи. Досега ефектите от истинските заплахи върху психическото и физическото състояние на хората почти не са изследвани поради трудности от етични и практически ограничения при лабораторните експерименти.

В ново изследване, публикувано в списанието Psychological Science, учените използват изживяванията на група хора в „къща с духове“, за да се проучат субективните и физиологичните реакции в безопасна, но все пак естествено плашеща среда.

„Страшната“ къща включва 17 стаи с различни заплахи, които следват непрекъснато. Тялото на човек реагира на заплахите по различен начин в зависимост от социалната среда – дали има наоколо приятели или е заобиколен от непознати. Изследователите с изненада откриват, че свързаната с приятели „емоционална зараза“, предсказуемостта на заплахите и субективните чувства на страх са от значение как ще реагира тялото.

За да проучат ефектите от плашещи преживявания, предишни проучвания са използвали страшни образи, леки електрически удари или силни шумове. В настоящото проучване 156 участници преминават през къщата с духове на малки групи. По време на 30-минутния опит те се натъкват на ситуации, които имитират заплаха от задушаване, приближаваща скоростна кола и залп от изстрели като при разстрел.

Преди да влязат в къщата с духове, участниците оценили очаквания страх по скала от 1 до 10, а след това оценили нивото на преживения страх по същата скала. Резултатите показали категорично връзка между броя на приятелите в групата и страховата възбуда, която отразява цялостната физическа реакция на тялото към стрес или емоция. Колкото повече приятели са имали участниците, докато обикаляли къщата, толкова по-високо  е нивото на физическата им реакция.

„Заразяване със страх“ е известен феномен при обществени опасности, огласявани и коментирани от медиите – войни, природни катаклизми, епидемии. Експериментът показва, че в среда с приятели тялото ви улавя техните сигнали и реагира с по-високо ниво на възбуда дори при липса на конкретен страх.

Източник: Psychological Science

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -