- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лекарственият регулатор в САЩ одобри първата в света ваксина срещу RSV

Illustration of Respiratory Syncytial Virus or RSV

Американската администрация по храните и лекарствата одобри първата ваксина срещу респираторен синцитиален вирус (RSV) – заболяване, от което всяка година умират хиляди американци.

RSV е респираторно заболяване, което обикновено води до симптоми, подобни на простуда при възрастните, но може да бъде опасно за малки деца, възрастни хора и хора с основни заболявания.

В тежки случаи може да причини бронхиолит, който включва натрупване на възпаление в белите дробове и проблеми с дишането. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията всяка година в САЩ от него умират средно 100-300 деца на възраст под 5 години.

Ваксината, наречена Arexvy от производителя GSK, е голям пробив, който ще спаси много животи, твърдят длъжностни лица. Според тях тя може да бъде достъпна за хората над 60 години в рамките на няколко месеца.

Лекарството се разработва повече от 60 години и е първото, което получава одобрение за предотвратяване на RSV навсякъде по света. Проучване на фирмата GSK, публикувано през февруари, установи ефикасност на ваксината от 82,6%.

Страничните ефекти са предимно „леки или умерени“ и приключват в рамките на два
дни. Най-често срещаните са болка около мястото на инжектиране или умора.

Ваксината все още трябва да бъде одобрена от Центровете за контрол и превенция
на заболяванията в САЩ, преди да бъде пусната публично.

- Реклама -

Последни новини