- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лекуват детето, транспортирано със „Спартан“ в Словения, по метод на Нобелови лауреати

11-годишното онкоболно дете, което беше транспортирано до болница в Любляна с военно-транспортния ни самолет „Спартан“, е лекувано в Клиниката по детска хематология и онкология на болница „Царица Йоанна”.

Състоянието му е наложило спешна трансплантация, която не може да бъде направена в България. То ще бъде лекувано по метод, открит от Нобелови лауреати.

Организацията за транпортирането е направена за по-малко от 24 часа.

Искането за полета е стигнало до министъра на здравеопазването Асен Меджидиев вчера. След спешна организация съвместно с министъра на отбраната тази сутрин „Спартанът” отлетя, за да може на 11-годишното момче да му бъде направена модерна клетъчна терапия, която в България не се прави.

По думите на проф. Добрин Константинов – началник на Клиниката по детска онкохематология, ИСУЛ това е първият им подобен случай. В света вече се разширява бройката на такива пациенти. Но е много високо технологичен метода, и заради това на много относително малко места се прави. Детето се лекува вече 2 години. През последните дни обаче състоянието му се влошава.

След успешната мисия, точно в 14 часа „Спартанът” се върна у нас с част от медицинския екипаж.

„Аз се притеснявах много, защото все пак той е малък, 10 човека идват, местят те от една болница – в друга. От една държава – в друга. Но  той беше спокоен, искаше да разгледа пилотската кабина, което ние докато чакахме линейката на колегите в Любляна, всъщност тайничко му позволихме”, каза д-р Янко Начков – анестезиолог-реаниматор, от СБАЛ „Проф. Иван Митев“.

В акцията участваха медицински екипи от три болници. Бордната медицинска сестра от екипа на авиомедицинска евакуация на ВМА Цветелина Иванова обясни: „Работим в сложни условия. Шум вибрации, турболенция. За щастие при днешния полет нямаше усложнения”.

Българските лекари са потърсили съдействие в мрежата от специализирани центрове в региона, на която е член и Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ. „Оказа се, че Словенската болница е най-близката до България клиника, в която се извършва това сложно лечение“, добави проф. д-р Константинов.

Искането до здравния министър д-р Асен Меджидиев за транспортиране е координирано с министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Методът, по който ще бъде лекувано детето, е една от най-модерните терапии въобще в онкологията, за него авторите му получиха Нобелова награда. При манипулацията, която е един вид трансплантация, собствени Т-лимфоцити на пациента, които имат защитна функция в организма, се изваждат и обработват по специфичен начин. Целта е да бъде променен генетичният код на лимфоцитите и те насочено да разпознават и атакуват левкемичните клетки. Сякаш собствените за организма клетки се обучават да унищожават клетките на рака.

„Методът дори в теоретичен план, е изключително впечатляващ и сложен. Затова само няколко центъра в Европа са в състояние да го прилагат. Нашият пациент е първият в България, при когото ще бъде използван“, каза д-р Константинов, който след връщането на военния самолет отиде лично да се информира от колегите си от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и ВМА как е преминало транспортирането на детето. Той потвърди, че е имало много добра координация между всички звена, които са имали отношение и е обнадежден за успешното прилагане на лечението.

Източник: Нова.бг

- Реклама -

Последни новини