- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лена Бориславова: Задкулисие в ПП няма, Дунчев ще участва в листите

Очаквано продължават боричканията в „Промяната“ около първите места в листата за парламентарните избори. Близката съратничка на Кирил Петков – Лена Бориславова, категорично влезе в ролята на задкулисен оператор по процеса на утвърждаване на позициите.

„Решението Дунчев да не е водач, а втори в листата, което е сигурно избираемо място, е предварително обсъдено с него и неговата първоначална реакция беше на съгласие. Другото е… последваща емоция. Задкулисие в ПП няма.“

Така бившият говорител на кабинета „Петков“ Лена Бориславова коментира твърденията на бившия депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) Александър Дунчев, че в партията има „задкулисие“ и че ако сподели какво е говорил с Кирил Петков, ще провали изборите.

В петък стана ясно, че ръководствата на обединилите се предизборно формации ПП и „Демократична България“ (ДБ) са взели решение водач на листите с кандидат-депутати в София област да бъде човек от ДБ.  Дунчев обаче е отказал второто място. На свой ред Лена Бориславова твърди, че Дунчев е бил наясно и се е съгласил с взетото решение.

Ето какво написа Бориславова на профила си във Фейсбук:

„ПП има колективни органи, които са взели по съответната процедура решения. Решението Дунчев да не е водач, а втори в листата, което е сигурно избираемо място, е предварително обсъдено с него и неговата първоначална реакция беше на съгласие. Другото е… последваща емоция. Задкулисие в ПП няма. Емоции обаче има – разбираемо с оглед на тежката ни задача и това, че сме хора.“

Александър Дунчев според източници е взел окончателно решение да не участва в листите с кандидат-депутати на ПП, но въпреки това не напуска ПП и ще продължи да подкрепя формацията.

Засега за водачи на листата на ПП и ДБ в София област се обсъждат имената на ген. Атанас Атанасов и Антоанета Цонева от ДБ.

Бившият депутат Александър Дунчев обяви в неделя пред бТВ, че в ПП имало задкулисие и че някои в партията се опитват да прилагат модела на ГЕРБ – обграждане с послушковци.

В петък горският експерт на ПП написа във фейсбук, че Изпълнителното бюро на партията е взело решение листите в София област да се оглавят от Демократична България, което е „възприето от екипа на ПП в София област като измяна, с която не могат да продължат поради загуба на доверие“. Харата на „Продължаваме промяната“ в областта настояват техен представител – Дунчев или друг, да е начело.

Екипът на ПП в София област не се отказва, ние протестираме срещу налагането на безпринципни решения в областта. Никакъв отговор нямам от Кирил Петков, само опити за шикалкавене, което виждаме всеки ден, очаквам ПП да си ревизира решението, каза Дунчев вчера.

Това не е борба за място, а борба за принципи, добави Дунчев. Искаме водач на листата в София област да е от ПП. Младите хора от ПП ни подкрепят. Част от проблемите са възрастните, по-зрелите в Промяната. В София област са само млади хора и в момента това се саботира и бойкотира, каза Дунчев.

„Промяната“ в София – област е пример как се събират почтени хора. Всички са млади и супер принципни, а не мошеници като в Народното събрание. Показахме как трябва да се промени управлението на България, атакувахме незаконните строежи на Фюат Гювен и Вълка, а после и приватизацията на вековни общински гори в Своге, управлявано скрито от ДПС, а се води на ГЕРБ. Показахме как хората във Вакарел и Копривщица остават без дърва, показахме незаконната сеч от Своге до Самоков и как партии си купуват гласове“, каза Дунчев.

По думите му партийните активисти до него рискуват живота си в тези битки, водени в продължение на 15 г., някои са загубили работата си, други получават заплахи.

Ето какво каза Александър Дунчев вчера и предизвика категоричната намеса на Лена Бориславова:

„На Кирил му казах, че съм започнал да губя доверие вчера. Единственият шанс да не си загубят доверието, е да си ревизират решението за София област. Ако не си ревизират решението, ще разкажа за всички усилия, които се правят за промяна на Промяната, добави той.

Казаното от Дунчев пред БНР в неделя коментира доскорошният председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Той увери, че в партията ценят различното мнение и че процесът се води прозрачно от преговорен екип.

 

- Реклама -

Последни новини