- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Либералите около Die Welt спасяват с кризисен пиар ПП след скандала NEXO

През пролетта на 2022 г. украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за борбата с руската агресия. Спасението дойде от неочаквана страна – България. Това пише германският ежедневник Die Welt, който базира материала си на разследване и интервюта с Кирил Петков, Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба.  Статията, публикувана и в Politico (медия от същата група – Axel Springer), представя една мащабна картина за това как България е влязла в ролята на посредник и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от войната миналата година.

Това много прилича на кризисен пиар, братско рамо от германската медийна групировка към българските им събратя от либералния сектор около кръга „Капитал“. Явно е дошло време либералите от цял свят да се обединяват. Шокиращото писание, че правителството на Кирил Петков е спасило Украйна от разгром още през пролетта на миналата година след нахлуването на Русия,очевидно се опитва да въздигне Кирил Петков и Асен Василев в ранг „Спасители на Европа“, едва ли не.

Двамата по незнайни пътища и в пълна тайна са снабдили Украйна с една трета от цялото й въоръжение.

„Петков и Василев, които отново търсят път към властта на очакваните предстоящи избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България за Украйна през миналата пролет“, пише DW, за да се разграничи все пак малко от разказите на двамата за чутовните им подвизи.

От „Продължаваме промяната“ по думите на лидерите са използвали посреднически компании в България и чужбина, за да открият маршрути за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

„По наши изчисления – около 1/3 от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България“, хвали се Петков пред германската медия.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, казва бившият финансов министър Асен Василев пред германското издание. Това е още по-смела постъпка, тъй като дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, собственост на руската компания „Лукойл“. Защото Асен Василев успял да насърчи „Лукойл“ да изнася излишното гориво.

„Реакцията била положителна: служителите осъждали войната. Според него (Василев – б.р.) България се нуждае от половината от произвежданото гориво, затова останалото отивало до Украйна – през чуждестранни посредници. Понякога горивото се натоварвало и на влакове.

„Правителството в Киев потвърждава тази версия на събитията. Кулеба заявява пред изданието, че страната му е била застрашена от изчерпване на боеприпасите през април 2022 г.

„Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, затова президентът (Володимир) Зеленски ме изпрати да набавя необходимите материали“, казва Кулеба, който беше на посещение у нас в края на април 2022 г.

Въпросът с мунициите беше „на живот и смърт“, тъй като иначе руснаците щяха да завземат още градове и села, да „убиват, измъчват и изнасилват“ още украинци, казва Кулеба.

Спомня си също така, че Петков му отговорил (срещата им в София бе на 19 април 2022 г.), че вътрешнополитическата ситуация, пред която е изправен, не е лесна, но ще направи всичко по силите си.

Всъщност Кулеба не потвърждава размера на помощта, а изразява благодарност за заявената съпричастност:

„Кирил Петков показа почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, продължава Дмитро Кулеба. Историята, казва той, е проста: Докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Кирил Петков реши „да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг“.

Украинският първи дипломат казва, че според него не може да се говори за директна военна помощ за Украйна от българското правителство, а по-скоро за възможността „украински компании и компании от НАТО да получат възможността да се снабдят необходимото от български продавачи“.

Интересно обаче е включването на Унгария, чиято официална политика е да не допуска транзит на оръжия, освен че не ги предоставя на съседна Украйна. Същевременно още през пролетта имаше данни за доставки, преминали и през „неутралната“ Сърбия, и през Унгария, без възражения от двете страни.

Освен армията, оказва се, че Петков е спасил и живота на Зеленски.

На 25 февруари, само ден след началото на инвазията на Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел бившият премиер Петков подчертава пред евролидерите, че на Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списъка за убийства на Москва и че Съветът трябва незабавно да вземе решения за санкции. В крайна сметка Европейската комисия подкрепи тези стъпки.“

Според информацията, предоставена на Die Welt, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

Изглеждаше, че всичко ще бъде разкрито през юни, когато ръководителят на „Кинтекс“ Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и оповести публично данните си – вероятно с цел да разклати правителството. Михайлов говори за износ на стойност „2 млрд. евро“ от началото на войната. Той спомена и за доставките на боеприпаси за ракетната установка Grad BM-21. Но след това нещата отново замлъкнаха. Международните медии останаха внимателно фокусирани върху доставките на западни оръжия, включително американските ракетни установки HIMARS.

Веднага след публикацията пръв в подкрепа на „героите, спасили Украйна“ се обади Христо Иванов от ДБ. Спроред него България още от самото начало е трябвало ясно да заяви, че подкрепя Украйна и не е имало необходимост военната подкрепа чрез оръжие да минава през посредници.

Снимка: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини