11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Либийският премиер оцеля след опит за покушение

Неизвестни нападатели стреляха по автомобила на либийския премиер Абдел Хамид Дбейба рано тази сутрин, но той е невредим, предаде Ройтерс, като цитира информация от правителствен източник.

Атаката била извършена, докато Дбейба се връщал в дома си и е очевиден опит за убийството му, добави източникът. Нападателите са избягали и случаят е предаден за разследване.

Запис, излъчен от регионалната телевизия „Ал Джазира“ след нападението, показва автомобила на премиера със следи от куршуми по предното стъкло, по преден фар и по шасито. Опитът за убийство на Дбейба може да утежни кризата за контрола над страната.

По-рано премиерът заяви, че ще пренебрегне резултатите от гласуването, насрочено за днес в парламента в източните части на страната, на което може да бъде взето решение за замяната му.

През последните седмици въоръжените сили мобилизираха повече бойци и техника в столицата, което предизвиква опасения, че политическата криза може да доведе до сблъсъци, отбелязва Ройтерс.

През 2014 г. страната се раздели на съперничещи си фракции в източната и западната й част.

През март миналата година Дбейба стана премиер на подкрепяното от ООН Правителство на националното единство, което имаше за цел да обедини разделените институции на страната и да подготви избори през декември като част
от мирния процес.

Ако източнолибийският парламент реши да замени Дбейба на поста, може да се стигне до завръщане към ситуацията от преди създаването на неговото правителство, със съперничещи си администрации, опитващи се да управляват страната от различни градове.

 

Източник: БТВ

снимка: БТВ

Последни новини

- Реклама -