- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лидерите на коалицията продължават да търсят консенсус за бюджета

Избрано

Управляващите се събират на коалиционен съвет, за да опитат да постигнат съгласие за параметрите на актуализацията на бюджета. Срещата в лидерски формат трябваше да се проведе вчера, но заради разминаване между финансистите на отделните формации беше отложена с ден.

Най-голямото разходно перо са пенсиите, които трябва да бъдат актуализирани от 1 юли с 10 на сто и след това преизчислени от 1 октомври.

720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, потвърди вицепремиерът Асен Василев.

Индексация на пенсиите и преизчисляването им през октомври, както и по-високи заплати в част от министерствата срещу оптимизация на персонала са сред заложени мерки, макар и коалиционните партньори да не са убедени около това дали става дума за действителни реформи.

Увеличение на заплатите в публичния сектор на калпак няма да има.

На проведения вчера финансов експертен съвет на партиите от управляващата коалиция до разбирателство не се стигна. От „Има такъв народ“ критикуваха липсата на реформи в проекта за актуализация на бюджета, „Демократична България“ внесоха нови предложения – за изграждане на детски градини и за поемане от страна на държавата на половината от цената на картите за градски транспорт.

„Продължаваме промяната“ настояват между първо и второ четене да няма промени, за да може актуализацията да бъде приета в срок.

Тази вечер от 19 ч. лидерите ще се опитат да намерят компромисните решения.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини