- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Лидери сме по износ на горива за воюваща Украйна

България е изнесла от началото на войната до ноември горива за Украйна на стойност 756 милиона евро.

Това поставя страната ни на второ място сред доставчиците на горива за Киев след Полша, която е изнесла за източния си съсед горивни продукти за 1,405 милиона евро. Данните изнесе постоянният представител на Полша в ЕС посланик Анджей Садош, който цитира данни на европейската статистическа служба Евростат.

След нас е Литва с износ за 256 милиона, Румъния с 256 , Словакия с 223 и Гърция – 159 милиона евро. Садош е използвал статистическите данни на Eurostat.

Украйна силно разчита на вноса на минерални горива и петрол, тъй като страната има ограничени възможности за вътрешно производство и рафиниране. Продължаващият конфликт с Русия и усложняват енергийната ситуация на Украйна, тъй като страната трябваше да търси алтернативни източници на енергия и да разнообрази маршрутите си за доставка, да компенсира предишните доставки от Русия.

Висок износ за Украйна регистрира и митническата служба на Румъния. През 2022 година Букурещ е изнесъл за Украйна приблизително 700 хиляди тона дизелово гориво и около 200 хиляди тона бензин. През 2021 година румънският износ за Киев на дизел е бил едва 1000 тона, т.е. увеличението е 700 пъти, докато износът на бензин е 11 пъти повече.

Украйна захранва бойните си машини и дизеловите си генератори в голяма степен благодарение на нас и българите, коментират в Букурещ.

- Реклама -

Последни новини