- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 23 март 2023 г.
2.7 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ поиска България да се извини

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РСМ Християн Мицкоски поиска България да даде писмени гаранции, че няма да блокира страната му по пътя за ЕС. Той поиска и българите да се извинят на РСМ за избиването на 7200 евреи в лагера Треблинка по време на Втората световна война, предаде БГНЕС.

„Българската конституция не признава колективни права, индивидуални – да, тук нямат намерение да променят конституцията вместо нас, но българите да премахнат бележката под линия, или да изпълнят някое от тези решения, или поне да се извинят за седем хиляди и двеста евреи, които са изпратени в Треблинка по време на Втората световна война. Вили Брандт знаете ли как се извини? Има начин да се извиниш”, каза Християн Мицкоски пред местната ТВ Канал 5.

Попитан, ако правителството повдигне въпроса за включването на българите в конституцията, как ще реагира ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски каза, че не променят възгледите си според ситуацията. „Ако няма реципрочност, писмени гаранции, че ветото ще бъде вдигнато и че занапред няма да има глупави блокади, които да ни убеждават отново, че сме били българи до 1944 г. В живота има даване и вземане, а не само вземане”.

Мицкоски заяви, че това правителство на СДСМ непрекъснато нарушава позициите в преговорите в международната политика.

„Изобщо не трябва да обещават, ето едно нещо нека стане – нека махнат бележката под линия за езика, не ни трябва повече и ще кажем браво, има промени в позициите”, добави Мицкоски.

Мицкоски каза, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ по повод 150-годишнината от рождението на македонския революционер Гоце Делчев в македонския парламент ще внесе декларация, която ще очертае позициите по въпроса за Гоце Делчев.

Попитан дали би бил министър-председател, който ще поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев заедно с Кирил Петков, Мицкоски отговори да, само ако българският премиер Петков се съгласи, че Гоце Делчев се е борил за своята македонска независима държава.

„Ако Петков е съгласен, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своята македонска независима държава, то аз нямам проблем”, категоричен беше Мицкоски.

Източник: БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -

Последни новини