- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ликвидираха високопоставен лидер на “Ислямска държава“ в Сирия

Убити са Абд ал-Хади Махмуд ал-Хаджи Али и още двама дейци на „Ислямска държава“

При атака от американски хеликоптер в Северна Сирия е убит високопоставен лидер на „Ислямска държава“, който е отговарял за планирането на нападения в Близкия изток и Европа, съобщи Вашингтон, предаде ДПА.

Силите на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CEНТКОМ) са убили Абд ал-Хади Махмуд ал-Хаджи Али и още двама дейци на екстремистката военна организация „Ислямска държава“, съобщи Пентагонът.

Мъжът е бил високопоставен лидер на „Ислямска държава“, който е отговарял „за планирането на терористични атаки в Близкия изток и Европа“, се казва в изявление на СЕНТКОМ, като се добавя, че той е бил целта на операцията.

Американските военни заявиха, че рейдът е бил предприет, след като разузнаването е разкрило заговор на „Ислямска държава“ за отвличане на официални лица в чужбина, които да бъдат използвани като лост за инициативите на терористичната групировка.

„Знаем, че ИД запазва желанието си да нанася удари извън Близкия изток“, заяви говорителят на СЕНТКОМ полковник Джо Бучино. „Това внезапно нападение нанася значителен удар върху операциите на ИД в региона, но не елиминира способността на ИД да провежда операции“.

По-рано вчера СЕНТКОМ съобщи, че при операцията са били убити две въоръжени лица, както и че се смята, че при операцията няма убити или ранени цивилни.

Ръководителят на Сирийският център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман потвърди пред ДПА, че операцията е била проведена, и заяви, че трима души са били убити, двама на мястото на самата операция, а третият – в покрайнините на едно село.

От СЦНЧП съобщиха, че нападението е извършено в Джараблус, източно от Алепо, след полунощ в неделя.

 

Снимка: Pixabay

- Реклама -

Последни новини