spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Линда Еванджелиста и копнежът по красотата

Избрано

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Снимка на Линда Еванджелиста от корицата на септемврийския брой на британския „Вог“ се превърна в световна сензация. На фотоса, заснет от прочутия фотограф Стивън Мейзел, топ моделът от 90-те години е зашеметяваща – блестящо лице, огромни изразителни очи, нито една бръчка на лицето. Проблемът е, че Линда не изглежда така днес, напълно обезобразена е след неуспешен опит за премахване на мазнините.

Еванджелиста не крие, че нито челюстта, нито шията й, нито цялото й лице са нейните. Специално за фотосесията се е оставила в ръцете на световни гримьори, а след това на специалисти по обработка на снимките. В интервю за изданието разказва за ада, през който е преминала, за нехаресването си, за загубата на ангажименти, за усещането, че животът й е приключил. Накратко – тя не крие истината. Но признава, че се е подложила на трансформацията за „Вог“, защото знае, че модата създава мечти. Искала е да се върне в годините, когато е била кумир за милиони жени, които са искали да приличат на нея.

Фалшивият образ на Еванджелиста се превърна в повод за дебат не само в модната индустрия. Мнозина я упрекнаха, че няма силата да се покаже пред света такава, каквато е в момента. По-големият въпрос е трябва ли жените да се срамуват от външния си вид, променен към по-лошо от възрастта или неуспешни пластични интервенции? Докога модните критерии ще карат дамите, които не изглеждат като съвършените същества от кориците на списанията, да се чувстват като ощетени от Бога?

Либералните идеи прокламират, че различията – физически, расови или възрастови, не бива да бъдат стигма и това е точно така. Увлечени от признаването на всякакви различия обаче, не трябва да стигаме до друга крайност и да отричаме красивото като естетическа категория. Това, че то съществува, не отрича и не заклеймява различието. Ако един човек например е умен, не бива да се прави на глупав, за да не потисне тези, които не могат да се похвалят с интелектуален потенциал. Ако някой е богат и е спечелил честно парите си, не е виновен, че не всички около него могат да си позволят луксозен живот.

Що се отнася до Еванджелиста – тя показва каква щеше да бъде, ако не бе предприела рисковата пластична интервенция. Без да заблуждава никого, че днес е обезобразена.

Животът е широко ветрило и в него красотата както във външния вид, така и в поведението играе огромна роля. Проявявайки толерантност към различието, не бива да я гоним от живота си. Нали красотата ще спаси света, както казва Достоевски. Без да изключваме откриването й в привидно грозното.

Последни новини