- Реклама -

- Реклама -

2.7 C
София
неделя, 3 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Литва ограничава свободата на словото заради руската инвазия в Украйна

Литовският парламент днес въведе по-строги мерки по време на извънредното положение в страната заради руската инвазия в Украйна, съобщава БТА. Новите мерки ограничават свободното изразяване и мирно събиране, показва протокол от гласуването.

Извънредното положение ще е в сила до 20 април и законовите промени ще позволят на полицията да спира достъпа до медии до 72 часа в случай на „дискриминация“, „пропагандиране на война“ и „насаждане на омраза“, свързани с инвазията, съобщи парламентът.

Общо 71 от 117 депутати подкрепиха предложението, чието приемане изискваше просто мнозинство.

Това предложение ограничава възможността някой да каже, че „Путин е велик“ на публично място, както и да разпространява военна пропаганда и дезинформация, заяви пред парламента министър-председателката Ингрида Шимоните.

Не мисля, че някой в тази пленарна зала има интерес от отравянето на решимостта и волята на литовския народ да помогне на Украйна, каза тя.

Литовският президент обяви извънредно положение в страната на 24 февруари, няколко часа след началото на руската инвазия. Той разпореди разполагането на военни части по границите на страната с Русия и Беларус.

Литва ограничава свободата на словото заради руската инвазия в Украйна.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -