- Реклама -

- Реклама -

18.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Магическият реализъм на Раймондо Варсано в нова книга

Автор: Албена АТАНАСОВА

Миниатюрна облещена сова е кацнала върху чашка с кафе пред бездънно небе, чудейки се дали би могла да открие сродна душа. Това е един от метафоричните образи в „Крадец на самота“, новата книга на Раймондо Варсано.

Неговата проза може бъде дефинирани като всичко друго, но не и като всекидневна. 38 разказа с 18 цветни илюстрации на художника Кирил Златков – философски и поетични, разнолики и емоционални. Изследват любовта, доброто, алиенацията, егоизма – всичко онова, без което съвременният човек не успява да съществува пълноценно. Историите докосват съкровени енергии и отправят осмислени послания, без да се съобразяват с привидно-измамните време и пространство. Неслучайно някои от разказите се приближават като стилистика до магическия реализъм – в тях предметите и природата оживяват, други отекват като притчи. Но в която и литературна категория да бъдат разглеждани, впечатление прави филигранният изказ на автора. Раймондо Варсано не ползва прийомите на дидактиката, нито си позволява да упреква. Той най-вече съчувства на героите си, които се опитват да се измъкнат от сложната хватка на града.

„Крадец на самота“ („Книгомания“) търси и нестандартни решения за привличането на публики. В Нощта на музеите, 16 май, в откритото пространство до НДК – Моста на влюбените, ще бъде открита изложба с илюстрации и разкази от томчето. Илюстрациите на Кирил Златков, въздействащи и красиви, изразяват това, което текстът нарочно премълчава или не си позволява да изрече. Образ и думи се преплитат, миксът между визуалното и белетристичното изкуство разширява обхвата на творбата. Предстоят експозиции в столичната галерия „Ко-оп аrt and working space“ и в „Червеното пони“ в Пловдив. Всяко събитие ще бъде съчетано с театрална драматизация на откъси в изпълнение на Леонид Йовчев и Иван Юруков. „Крадец на самота“ ще излезе и на Брайлово писмо, ще има и аудиоверсия за Съюза на слепите.

Раймондо Варсано

Раймондо Варсано е автор на сборника „Натам, нанякъде“, детските книги „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ и „Десет тайни за числата знайни“, Context – 23 човешки разказа и 23 фотографии в съавторство с майсторката на обектива Маргарита Русева. Двамата се представят и в експозицията „Утрешни спомени“, в която интимните портрети, обединени от наслова „Красотата прави живота вълшебен и смъртта винаги далечна“, са отличени на един от най-престижните фотографски конкурси в света – International Photography Awards между 13 000 участия от над 120 страни.

- Реклама -

Последни новини