17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

„Магически“ гъби успешно се използват за лечение на депресия 

Не е тайна, че депресиите в съвременния свят се увеличават, особено в последните години на изолация заради ковид пандемията. Лечението на депресии обаче са частично ефективни или изцяло неефективни за много хора. Психиатрите знаят, че има значителна и спешна нужда от решение. Но това е на път да се промени, съобщава Men’s Health Newsletter.

Гъбите, които съдържат веществото псилоцибин, са били известни на много древни племена и са се ползвали като част от ритуали. В епохата на „секс, наркотици и рокендрол“ през 60-те години на миналия век халюциногенните гъби заместват скъпата дрога. За жалост ефектите са същите като химическите им събратя и отнемат много животи.

За първото по рода си проучване са наети 89 здрави участници, внимателно наблюдавани в продължение на шест до осем часа, а след това проследени в продължение на 12 седмици и изводите са много обнадеждаващи за хора, живеещи със сериозни психични проблеми, като TRD и PTSD. Тези състояния могат да бъдат изключително тревожни и разрушителни. Досега лечението е с много слабо повлияване или никакво.

Проучването трябва да премине към трета фаза през втората половина на годината и може да не мине много време, преди магическите гъби и други халюцинаторни лекарства да станат жизнеспособно лечение на депресия. Учените стигат дори още по-далеч и смятат, че е възможно психеделиците да станат ефективно и лесно лечение като акупунктурата.

Източник и снимка: Men’s Health Newsletter

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини