- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите: Вижда се краят на българските плодове и зеленчуци

Избрано

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Марияна Милтенова е родена в Перник, инженер технолог е от Висшия институт по хранително вкусова промишленост, има следдипломна квалификация за мениджмънт и маркетинг, а в сектора плодове и зеленчуци работи от 1992 година. Председател е на Националния съюз на градинарите в България.

-Госпожо Милтенова, появиха се информации, че земеделски производители изкореняват овощните си градини? Така направи и известният производител на ябълки от Пловдивско Красимир Кумчев. Защо се случва всичко това?

-Защото такава е политиката на правителството. През последните 20-25 години управляващите водят към унищожение сектора на плодове и зеленчуци. Процесът се засили много след 2007 година, когато влязохме в Европейския съюз и за подпомагане в земеделието беше възприета Системата за единно плащане на площ. Според тази система се дава една и съща сума на хектар без значение дали отглеждаш домати, малини или зърно. Обаче разходите са много различни за различните култури, а най-големи са за производството на плодове и зелечнуци. След много разправии дадоха някаква допълнителна помощ и на нашия сектор, но тя не е за всички, пък и има редица условия, които трябва да изпълниш. И накрая ти дават нещо, което е много по-малко в сравнение с това, което получават колегите от другите европейски държави. Фактически нашите производители не са конкурентоспособни на общия европейски пазар. А и тези субсидии са нищожни в сравнение с разходите, които правят градинарите. Още преди месеци колежка, която произвежда череши, пресметна, че загубата й е 370 лева на декар. Е, кой работи на загуба?! Ако имаш 100 или 200 декара, ти инкасираш огромни загуби. И си задаваш въпроса: защо трябва да го правя.

-Ще останат ли празни оранжериите тази зима?

-Да, те са в същото положение. Имаме колега, който произвеждаше големи количества пипер. Постепенно свива площите. Започна да отглежда зелен фасул и грах, но ми каза, че и с това спира. И е решил: по-добре да произвежда зърно, след като то е по-изгодно, защо да си съсипва живота със зеленчуци. Друг производител миналата седмица ми каза, че е принуден да отглежда зърно, за да може с парите, които изкара, да покрива загубите от зеленчуците си.  Субсидиите изобщо не могат да покриват повишените разходи и хората постоянно намаляват площите.

– Как ви се отразява инфлацията?

– Абсолютно всичко е поскъпнало – опаковки, амбалаж, някои от торовете поскъпнаха с 200 процента, други – и с повече. Цените на горивата също са нагоре. Бензинът падна малко, но дизелът не мърда, цените са безумно високи, но хората трябва да обработват градините си. Няма и кой да работи. А когато все пак намерим работници, постоянно повишаваме заплатите, за да можем да ги задържим. Пък и животът поскъпна. След всичко това се вижда, че правителстото няма желание да задържи производството на плодове и зеленчуци в България, въпреки че имаме най-добрите почвено-климатични условия за това.

– И вместо на тази малка, но чудесна земя да има домати, ябълки, грозде, се засява пшеница и царевица, така какво правят Русия и Украйна с огромните си площи. В същото време малка Холандия с хладен и влажен климат стана една от първите в света на износители на оранжерийни домати. Къде отидоха обещанията на всички последни министри, че  плодовете и зеленчуците ще са приоритет?

-Приоритет са само на приказки. През всичките тези години само празни обещания вместо сериозна държавна подкрепа, така както правят примерно в Италия, Полша, Испания. Викат ни по различни срещи и какво от това? Изглежда в другите сектори има по-гръмогласни хора, направили са много неправителствени организации и успяват да си издействат повече помощи. А нашите колеги са по-толерантни, но мълчаливо намаляват площите, разорават градините и приключват с този бизнес. Повече от 10 години алармираме, че това ще се случи. И сега вече този сектор върви към пълно унищожение.

-Гледах в магазина килограм вносни ябълки се продават по 89 стотинки. Каква е тази цена при този скъп транспорт, изобщо при цялата тази инфлация?

-Ами преценете възможна ли е тази цена, за колко са купени, колко е транспортът, какви данъци са платени? Изобщо – как се контролира този внос. Ето, това са въпросите, на които няма кой да отговори. Иначе е много лесно за доказване, ако се направи проверка, стига да има желание за това.

-Българските производители имат право да използват само пестициди, разрешени от ЕС, те обикновено са и по-скъпи. Това ограничение обаче не важи за Турция, Македония, Молдова, Албания, от където идват основните количества плодове и зеленчуци на нашия пазар. Как точно е защитен българският потребител?

-Изобщо не става въпрос за защита на интересите на потребителите, а за защита на търговците. Ние всички в бранша знаем с какви препарати се третира продукцията от Турция, но въпросът е кой контролира качеството на тези плодове и зеленчци. Направени ли са коректни анализи да се види с какво и къде са пръскани и по какъв начин се допускат в ЕС. Голяма част от нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци с неясно съдържание за вредни вещества се реализира без да се внася ДДС. От години подаваме сигнали за безконтролния внос на „Капитан Андреево“, но видяхте, че борбата е „безмилостно жестока“.

– Градини без вода не са възможни, а в прословутия План за възстановяване и устойчивост има много напояване. Защо?

-След като отпаднаха предвидените 850 милиона за „Напоителни системи“, предлагах да се включат някакви суми за напояване в стопанствата. Разбрах, че в плана е включен бюджет за тази цел. Но гледайте внимателно дали наистина парите ще бъдат за напояване на плодове и зеленчци или за царевица. Като разгледах внимателно сумите, имам сериозни подозрения какво ще се случи. Но всъщност, в нашия бранш не сме наясно точно за какво става дума, защото никой нищо не е обсъждал и не е консултирал с нас. Накрая ще бъдем извикани, за да ни кажат, че няма време и да отбележат формално, че са имали някакви контакти с производителите.

-Къде всъщност се взимат решенията в земеделското министерство?

-Само ще ви кажа, че в бюджета на Стратегическия план са предвидени 8 милиона лева за подкрепа на производители на домати, а в същото време са предвидени 25 милиона за планински плодове и зеленчуци. Сега ще се юрнат да правят градини по баирите ли? Какво ще се отглежда там? Или целта е да просто се взимат субсидии? Ето, такива безумни планове правят, да се дават едни пари за стари породи, за виртуални животни, изобщо да се изпълняват поръчки на лобита.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини