spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Мария Бакалова се снима във филм за Царичинската дупка

Избрано

Мария Бакалова ще се завърне у дома за първия си български филм след международния успех „Борат 2“, съобщи Deadline.

Тя ще играе, но и ще продуцира „Триумф“ – заключителна част от „новинарската“ трилогия на едни от най-добрите ни режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов: филми, вдъхновени от вестникарски изрезки от нашата най-нова история. Първите два бяха „Урок“ и „Слава“, а с третия си пълнометражен опус – „Бащата“ (който е извън тази трилогия и в който все още неизвестната Бакалова изигра малка роля) дуото спечели голямата награда „Кристален глобус“ на фестивала в Карлови Вари.

Бакалова и Юлиян Костов ще продуцират „Триумф“ чрез своята компания Five Oceans. Костов, който от години работи във Великобритания и е най-известен от сериала „Сянка и кост“, е близък приятел на Мария и главна причина тя да премери сили в кастингите за „Борат“.

Черната комедия „Триумф“ разказва за една от големите загадки на 90-те – дупката в Царичина. На 6 декември 1990 г. тихото село в западна България, където живеят главно пенсионери, е разтърсено от събитие – по заповед на Генералния щаб на Българската армия там е изкопана огромна дупка. Версиите варират от търсене на съкровището на цар Самуил, до търсене на следи от извънземен разум. Дори на място са докарани екстрасенси, които „контактуват“ с последния. Разкопките продължават цели две години – до ноември 1992-ра, след което секретната операция е изоставена…

Бакалова ще изиграе главната роля, ще й партнират Костов и звездата на българското кино и театър Юлиан Вергов, както и познатата от предишните три филма на режисьорското дуо Маргита Гошева. „Триумф“ е завършекът на трилогията, започнала през 2014 г. с „Урок“ и продължила през 2016 г. със „Слава“.

Deadline припомня, че Грозева и Вълчанов играят ключова роля за успеха на Мария Бакалова в Холивуд. Получила, както повечето актьори у нас, основно театрално образование, тя научава много за играта в киното от техните лекции в НАТФИЗ и от съвместната им работа в „Бащата“, разказва самата актриса пред изданието през 2020 г. Този опит й помогнал за изпълнението в „Борат 2“, за което тя заслужи номинация „Оскар“.

26-годишната Мария Бакалова в момента е по кината по света и у нас с американската хорър комедия „Убийствена игра“. Предстоят й участия в „Пазителите на галактиката 3“ от света на Marvel, филма Fairyland, продуциран от София Копола за Netflix, и режисьорския дебют на прочутия комик Джери Сайнфелд Unfrosted.

Последният български филм с нейно участие бе „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова, заснет непосредствено преди „Борат 2“. Той продължава да жъне международни успехи – след премиерата в Кан миналата година сега е селекциониран да се състезава за наградите на Европейската филмова академия.

Източник: segabg.com

Последни новини