- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Мария Габриел: започваме с искане за освобождаване на Иван Гешев

„Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт“, заяви номинираната за премиер Мария Габриел.

По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

„Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА – амбиция, авторитет, ангажимент“, допълни Мария Габриел.

Тя сподели основните приоритети в бъдещия, оглавяван от нея кабинет.

„На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето правосъдна реформа, приемане на основните закони – механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на Комисия с разследващи функции и Комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират дотук, а да се стигне и до конституционна реформа“, подчерта Габриел.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в еврозоната.

„Шесто – преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми -програма за развитие на селските райони и ПВУ. Седми приоритет е подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО“, добави Мария Габриел.

Осмият приоритет е ускоряването на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор. Мария Габриел е категорична, че е ключово да се инвестира в младите хора.

„Девети приоритет е преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда“, уточни кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Габриел посочи, че приоритет е и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина.

„За мен е чест да застанем и да кажем – искаме работещо правителство. България, която е обединена и ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО“, каза още Мария Габриел.

- Реклама -

Последни новини