30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Мартин Димитров: Служебните правителства трябва да отпаднат

Автор: Петя БАХАРОВА

Мартин Димитров е икономист, народен представител от „Демократична България“. От 2008 до 2012 г. е председател на Съюза на демократичните сили. Съпредседател (заедно с Иван Костов) на парламентарната група на Синята коалиция от 2009 до 2013 година. През 2017 г. се включва в проекта на Радан Кънев – дясното обединение „Нова Република“ като част от политическото му ръководство. Димитров е председателствал Комисията по икономическа политика и туризъм в XLI НС и Комисията по икономическа политика и иновации в XLVII НС.

-Господин Димитров, какво се случва в „сглобката“? Как взимате решенията и има ли такива, които все удрят на камък?

-Разбира се, че процесът на взимане на решения е труден, защото такава е парламентарната ситуация. Изборът обаче беше или да оставим служебните кабинета на Радев, които накрая да доведат държавата до истински тежко финансово състояние, или да направим тази конфигурация. Така че поехме по този  път, съзнавайки че трудностите не са нито само в началото, нито само в края, а ще бъдат през цялото време. Това е изборът ни. Добрите новини са, че приехме бюджет без увеличение на данъците, с нисък дефицит, който гарантира спокойствието на публичната сфера и дава възможност за успешна икономика.

-Очаквате ли да удържите този мандат?

-За мен нещата стоят по друг начин. Колкото повече работа може да се свърши, да се свърши. Тоест колкото повече крачки могат да бъдат извървени по отношение на Шенген, на влизане в еврозоната, на Плана за възстановяване и устойчивост и други важни теми и законопроекти, да се извървят. А не да се мисли за крайни срокове и време. Просто да се работи, без да се поставят срокове.

-Според вас как изглежда България икономически в момента?

-Ние още се възстановяваме от онези празни приказки на служебното правителство, което говореше, че едва ли не България е пред фалит. Говореха за шест процента и половина дефицит. Още сме в процес, в който убеждаваме и вътрешните, и външните инвеститори, че това бяха празни и ненужни приказки. Когато опозицията чертае лоша финансова картина, това е нормално. Когато обаче действащото правителство, дори да е служебно, говори за фалити, е страшно. Ние се възстановяваме именно от това. За мен перспективите през следващата година, ако няма нови неблагоприятни събития, са за добър растеж на икономиката. Догодина ще разполагаме с рекордни европейски средства като процент от брутния продукт. Заедно с това се надявам да придвижим ключови теми като еврозоната, Шенген, моста над Дунав при Русе. Пускането на ферибота там също е много важен, за да може камионите да се движат по-бързо през територията на България, което създава брутен продукт.

-Как виждате работата на рафинерията „Лукойл“ от тук нататък след отнемането на концесията на пристанището „Росенец“?

-Знаете, че това пристанище се е оперирало от страна на държавата до 2011 година и не е имало нито един проблем. Не мога да разбера хора, които твърдят, че искат българската държава да е по-силна, да контролира ключовите пристанища, какъв им е проблемът сега с „Росенец“. Те май не си казват чии интереси защитават.

-Това ще доведе ли до поскъпването на бензина, което най-много вълнува хората?

-Отнемането на концесията на „Росенец“ не би трябвало да се отрази на цените на бензина, освен ако някой не се опита да спекулира. Няма никаква връзка. Вие си го представете. Дали едно пристанище е държавно и се плащат такси, или е дадено на концесия и пак се плащат такси. Кажете ми, защо едното трябва да вдигне повече цените от другото. В това няма никаква икономическа логика. Това са наистина празни приказки, които в сериозен дебат никой не може да обоснове. Дали е едната, или другата ситуация, не би трябвало да влияе на цената на горивата.

-А трябва ли да се ревизират други концесионни договори у нас?

-Тази ревизия, както вие го наричате, се дължи на европейски регламент. Ние искаме този регламент да бъде приложен и там конкретни пристанища не са записани. А що се отнася за други концесии, аз не виждам друго да попада в този регламент, за който ви говорих. Възможно е да греша. Изпълнителната власт трябва да направи един преглед и да каже кои концесии попадат в този регламент.

-Как ще коментирате предложените конституционни промени от ПП-ДБ?

-Аз съм икономист, не юрист, но знам от икономическа гледна точка, че трябват промени в съдебната система, които да гарантират нейната устойчивост. Трябва да се гарантира правото на собственост, което е предпоставка за привличането на инвеститори.

-Една от идеите беше да се премахне изобщо служебното правителство. То остана, но ще работи под друга формула. Какво е вашето мнение по въпроса?

-Аз съм за отпадане на служебните правителства. В последно време те управляват по-дълго от редовните. Това не е била идеята, когато е писана Конституцията. В този смисъл смятам за по-справедливо да отпаднат. Вижте какво се получава. Президентът не се явява на съответните парламентарни избори, а решенията как да се управлява държавата се взимат именно на такива избори. Президентските избори са отделно и те са за специфични правомощия. Вижте, че последното служебно правителство изкара почти година. Това не е нормална ситуация.

-Предстоят кметски избори. Възможно ли е произходът да спъне Васил Терзиев към кметския стол на София според вас?

-Нещата ще зависят от самата кампания и от начина, по който се отговаря на въпросите на хората.

Независимо за какъв държавен пост става дума, важно е човекът да бъде добре подготвен експерт. Тоест хора, които разбират от всичко, обикновено не са подходящи за нищо. Добре е кандидатът да има експертност в дадена област, и то задълбочена. Генерално смятам, че в България трябва да се подобри качеството на кметовете. Те трябва да са хора с по-голяма визия и мащаб. Мисля, че тези кметски избори ще бъдат много интересни. Обществените настроения са много непредвидими, но когато изборите съвсем наближат хората ще поискат промяна на статуквото, което е от доста време. Елементът на непредвидимост обаче ще си стои.

-Смятате ли, че трябва да има данъчни промени у нас?

-Ние от ПП-ДБ положихме огромни усилия данъците да не се повишават. Помните, че служебният кабинет беше подготвил пет варианта на по-високи данъци – и на ДДС-то, и на корпоративния данък и какво ли не. Отхвърлихме всички тези варианти, защото смятаме, че за да расте икономиката, за да стане българинът предприемач, има нужда от предвидима среда и ниски данъци.

-Защо оставихте по-ниското ДДС на ресторантьорите, при положение че те не свалиха цените?

-Моята нагласа – и убеждавам ПП-ДБ в това – е, като изтече годината, тези по-ниски данъчни ставки за ресторантьорите и фитнесите да отпаднат. Логиката да ги оставим сега беше, че по средата на годината отнемането на една привилегия ще обърка плановете на много бизнеси. Тази логика се прие, приех я и аз макар да не съм напълно съгласен с нея. Но като дойде края на годината, няма да има никакво основание това положение да се запази.

-Как обществото ни приема войната в Украйна, г-н Димитров? Вижда ли се краят й?

-За мен тази война ще бъде запомнена като безумна, защото нищо не я налагаше и предпоставяше. Помните, че Путин обясняваше малко преди войната, че няма намерение да напада никого. И то беше така. Нямаше нито основания, нито условия за конфликта. Накрая като се тегли чертата, ще има огромен брой жертви, изключителни човешки трагедии, и то без никаква разумна причина освен някакви имперски амбиции от страна на Русия за нови територии. Извинявайте, но през XXI век това звучи неадекватно. Така че да си пожелаем да се намери начин тази война да приключи. Ще бъде добре за всички.

-3 март или 24 май предпочитате на национален празник на България?

-Смятам, че България има нужда от това националният празник да е свързан с културата, науката, образованието. В този смисъл виждам много силни аргументи за 24 май.

-Къде е мястото на Паметника на съветската армия според вас?

-В Музея на социалистическото изкуство, където винаги му е било мястото.

-А какво трябва да се сложи на мястото на празния постамент?

-Този въпрос ще го обсъдим в следващо интервю.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини