- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
15.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Масирано ни натискат да въоръжаваме Украйна

Юрий Сак поиска България да даде изстребителите си МИГ-29 на украинската армия

България е подложена на масиран натиск да дава помощ и да увеличава оръжейното си производство, за войната в Украйна. Това показват събитията през последните дни. След като до неотдавна няколко американски военни и представители на държавната администрация на САЩ изразяваха надежди, че България ще продължи да помага на Киев във военните действия срещу Русия, сега говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак директно си поиска нашите самолети МИГ-29, след като Полша и Словакия дадоха такива.

Сак обясни в интервю за БНТ, че армията на Украйна подготвяла пролетна офанзива. Последното е посрещано с насмешка от военни специалисти, които смятат, че Киев не само не е в състояние да осъществи подобна офанзива, но и прогнозират, че войната навлиза във фаза на по-бързо настъпление на руските части.

В същото време служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че нова военна помощ за Украйна без решение на парламента не може да има. „Неконтролираното предоставяне на въоръжение може да доведе до лишаване на българската армия от определени способности“, коментира Стоянов. Военният министър не пропусна да разкрие, че европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон е бил у нас, за да оцени възможностите за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните-членки на ЕС и НАТО.

„Всеки конфликт и предоставянето на съответните боеприпаси води до изчерпването на складовите наличности. Това налага и тяхното своевременно попълване. Всяка една държава членка на НАТО е задължена да съхранява определени запаси от боеприпаси. Основната задача е увеличаване на производството и попълване на съответните запаси. Конкретно става въпрос за 155-милиметрови снаряди. Българската армия все още не използва такива снаряди, но с модернизацията на армията ще бъде променен и калибърът“, заяви Стоянов, според когото до края на януари сме изпълнили ангажимента си по споразумението с Украйна. Последното означава, че служебният кабинет няма намерение да дава допълнителни помощи и да въоръжава допълнително армията на Волдимир Зеленски.

- Реклама -

Последни новини