- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
4.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Махат оградата на къпалнята „Мария Луиза“ в София

Избрано

Започна връщането на 12 декара от Борисовата градина за обществено ползване, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Грозната ограда на къпалнята „Мария Луиза“ ще бъде премахната, а на отвореното място софиянци ще могат да се разхождат.

„Свободен достъп ще има веднага след премахването на оградата. Помолили сме от „Паркове и градини“ да извършат преглед на растителността, където трябва да се облагороди, за да бъде безопасно за достъп“, каза Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“.

Фандъкова съобщи още, че е важно къпалнята да бъде възстановена и че има интерес от собствениците. Ако това се случи и то е по правилата – да няма никакво ново строителство, а само възстановяване, би било добре за града, допълни столичинят кмет.8

Още през януари Трайков обяви, че има план за освобождаване на достъпа до 12-те дка общинска собственост. Площта се намира между къпалнята и някогашния колодрум в Борисовата.

Столичната община от 2003 г. е апортирала къпалнята в съвместно дружество и фирма на групировката ВИС 2, заменена по-късно от други фирми в „Парк Мария Луиза“ АД. Тези 12 дка обаче не влизат в съвместното дружество с общинското „Софийски имоти“.

В проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, изготвен от проф.арх. Атанас Ковачев, в този терен беше отредено възстановяването на сградата на някогашното (преди 1944 г.) Климатично училище. След критики при първото обществено обсъждане на проекта за ПУП, кметът Йорданка Фандъкова настоя този строеж да отпадне.

Къпалнята „Мария Луиза“ се състои от спортен басейн, други четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения. Заема имот с площ близо 35 300 кв. метра в Борисовата градина.

Привлекателността на любимото на столичани място става причина и за неговото съсипване в първите десетилетия на прехода. Още през 90-те години постепенно се превръща в апетитна хапка и цените нарастват неудържимо. Районът е окупиран от паркирани скъпи джипове, а басейните стават все по-недостъпни за столичани. В тази ситуация нарастват и мераците кой да прилапа тази все още общинска собственост.

Скритата приватизация на къпалнята стартира през 2003 г. Тогава тихомълком се създава смесено дружество между „Софийски имоти“ и фирма на убития вече бос на ВИС Георги Илиев. Оттогава датират и проблемите и на практика къпалнята спира да функционира.

Дружеството е учредено на 9 май 2000 г., но фактите са установени чак след година, когато Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол проверява участието на „Софийски имоти“ в смесени дружества. Шеф на одиторския екип е Теменужка Петкова – бивш министър на енергетиката. През този период плажът често спира да работи или в него се подвизават само по няколко охранители.

Пълният доклад за случващото се в „Софийски имоти“ е приключен чак на 5 май 2004 г. Той установява, че съдружник в смесеното дружество е фирмата „Енджъл“ ООД. „Софийски имоти“ участва с апорт на летния театър в Борисовата градина и лятната къпалня „Мария Луиза“ в столицата.

Одиторите установяват и, че през ревизирания период „Софийски имоти“ ЕАД не е реализирало стопански изгори от съучастието си в „Парк Мария Луиза“ АД и до този момент то не е ефективно.

Проверяващите констатират и редица нарушения. От доклада става ясно, че липсата на утвърдени правила по отношение на избора на съакционери с цел осъществяване на инвестиционните проекти на „Софийски имоти“ ЕАД е довела до възможността ръководството на одитираното дружество да учреди съвместно дружество с наемателя на Плувен комплекс „Мария Луиза“ – „Енджъл“ АД, без да са определени критерии за избор и да са създадени условия на прозрачност.

Дружеството с борческата групировка е учредено с капитал в размер на 50 000 лв. и размер на участието на „Софийски имоти“ ЕАД при учредяването 49 %, представляващи парична вноска, в размер на 24 500 лв. По този начин уникалното съоръжение на практика е подарено, без в общината да влезе и стотинка.

Стойността на паричната и апортна вноска от „Софийски имоти“ ЕАД са в общ размер на 2 186 900 лв. Въпреки това в съвета на директорите на дружеството, никога не е имало представител на общинската фирма.

Когато е създадено дружеството, изпълнителен директор на „Софийски имоти“ АД е Тошко Добрев от СДС, шеф на борда е Симеон Симеонов-БСП, а председател на общинския съвет е Антоан Николов. Едва ли случайно заседанието на СОС е проведено точно преди Коледа – на 18 декември 2002 г. Точка 55 е докладна записка, внесена от Красимир Арсов за промяна в капитала на „Софийски имоти“.

Против няма, въздържали са няма, приема се, пише в протокола от заседанието. През годините името на Красимир Арсов изплува много пъти покрай почистването на София и фирмите на Румен Гайтански, по прякор Вълка. Именно той купува от вдовицата на Георги Илиев – Мая, фирма „Енджъл“ и по този начин придобива и дяловете в „Парк Мария Луиза“.

От тогава къпалнята стои заключена, а съоръженията в нея видимо се рушат. На няколко пъти са обявявани амбициозни планове за обновяването й и създаването на модерен аквапарк, но засега без резултат.

През 2017 г. собственикът на 52% от активите декларира, че иска да я възстанови като към басейните, разположени насред гората, щял да добави и „хотелска част“. Тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче се намесва и с основание слага край на тези строителни мераци за центъра на Борисовата градина.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини