- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

МВнР: Пътуват автобуси към Украйна за евакуация на българите там

„Реакцията на посолството ни в Киев не може да се нарече неадекватна. Пътуват 4 автобуса към украинската столица, за да евакуират българите там.“ Това каза директорът на пресцентъра на външното ни министерство Митко Димитров, след като наши сънародници се оплакаха от действията на мисията ни в Киев.

Той добави, че 130 души от Одеса ще тръгнат и че има план за евакуация и по
въздух.

Димитров добави, че в посолството работят в ограничен състав и се издават временни документи на българи.

Той призова тези, които имат документи, да останат по домовете си или на сигурно
място.

Че 130 души ще бъдат евакуирани от Одеса потвърди и консулът на България в града Кирил Апостолов.

„От вчера след първите взривове в Одеса започнахме моментално да изпълняваме нашия план за евакуация. Към днешния ден, ако всичко е наред, би трябвало до отпътуват от Одеса за България 3 автобуса”, каза той.

По думите му е осигурен транспорт за желаещите да се евакуират и за утре. „Стараем се да осигурим такъв и за вдругиден. Само през вчерашния ден съм разговарял с 400-500 души. Хората са притеснени. Имат желание да напуснат страната. Търсят варианти, много от тях напускат с автомобили”, посочи Апостолов.

„В Одеса нощта ситуацията беше спокойна. Около 4:30 часа съобщиха, че се включват сирените за въздушна атака, но нямаше такива и в последствие медиите опровергаха информацията. През нощта поне около района на Консулството не са се чували взривове”, съобщи още той.

„За Киев новините са спорни. Всичко, което излиза, след минути се опровергава. Стараем се да проверяваме информацията, която четем”, добави консулът на България в Одеса Кирил Апостолов.

 

Източник: БТВ, Нова

снимка: БТВ

- Реклама -

Последни новини