spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

МВР отказа на прокуратурата общо звено за изборите

Двете институции ще си сътрудничат за борбата с купения вот

Избрано

МВР няма да участва в предложеното от прокуратурата Национално междуведомствено звено за изборите на 2 октомври, но двете институции ще си сътрудничат за борбата с купения вот. Това се казва в отговор на вътрешния министър Иван Дерменджиев до главния прокурор. Предложението от държавното обвинение дойде преди 10 дни.

В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

„В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед“, пише в своя отговор министър Демерджиев. Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции.

„Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред“, пише още министър Демерджиев.

Бойко Рашков като служебен министър също отказваше МВР да се включи в общото звено с прокуратурата за изборите през юли и ноември.

 

Последни новини