- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Медведев: Ефективно в Русия могат само да лъжат и крадат

Сергей МЕДВЕДЕВ

„Русия загуби тази война (и) чисто визуално. Безкрайни сиви колони бронирана техника – мръсни, трополещи, димящи, неугледни, като някакви призраци, изкопани изпод земята, изпълзели от бойните полета, то ли на Втората, то ли на Първата световна. Камиони, наблъскани с човешко месо – озлобени и наплашени войници, повечето от които си били мислили, че ги пращат на учения.

Проблеми с логистиката, снабдяването, със заповедите, с ориентацията – колони, ориентиращи се на терен по пътните табели. Вътре в камионите – някакви шперплатни плоскости, дървени столчета, просрочени консерви, и войници, мародерстващи и тероризиращи местното население. Всичко това е някаква безнадеждна архаика, която вече две десетилетия цари в главите на хората в Русия и сега се е разпълзяла по полетата на Украйна – като ръмжащи тиранозаври от някакъв Руски Джурасик парк.

Унищожават ги в движение, наведнъж цели колони, стотици и хиляди камиони и бронирани коли с буква Z по канавките на украинските пътища – като че ли цялата остаряла, желязна, механична руска цивилизация, изкована през последните триста години, от Петър Първи насам, е превърната в камари старо желязо.

И бомбардировките на украинските градове – архаичен геноцид, с военните престъпления от времето на масовите войни, механизирано убийство в промишлени мащаби, някакъв дълбок ХХ век. Картини, каквито не бяхме виждали повече от осемдесет години.

Когато в Кремъл са замисляли тази операция, вероятно си представяли нещо от типа на американската война в Залива – високотехнологичен блицкриг от въздуха, някакъв триумф на висшата цивилизация. А вместо това руската армия прилича на зле обучените, дезориентирани и демотивирани танкови армии на Садам, разбягващи се и горящи в пустинята, пълен обрат на медийната картинка: вместо на американците, руснаците замязаха на иракчаните. И изтребването на мирните градове – та даже и това е от арсенала на Садам срещу кюрдите.

Да, това действително е цивилизационно поражение на Русия, която, с това дълго дундуркане и отглеждане на своята собствена архаика, произведе тази допотопна война, едновременно чудовищна, нелепа и неефективна – танкови батальони, седмици сражаващи се за някакви селца, и губейки десетки единици техника и стотици хора.

Впрочем, а откъде го взехме това, че войната ни е трябвало да бъде ефективна? Ефективно в Русия могат само да лъжат и крадат. А всичко останало е нещо като тази война.

Сергей Медведев е руски журналист, политолог, писател. Доктор на историческите науки, професор във Висшата школа по икономика (Москва)

Превод: Красимир Лозанов

Снимка: Фейсбук стената на Сергей Медведев

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -